Ελληνοτουρκικά: Απάντηση στο μπαράζ των απειλών

Ελληνοτουρκικά: Απάντηση στο μπαράζ των απειλών

Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας εάν χρειαστεί, υπογραμμίζει η Αθήνα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας σχετικά με την Ελλάδα, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο μετά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, ενώ επαναλήφθηκε η θέση υπέρ του διαλόγου, αλλά με παράλληλη ετοιμότητα υπεράσπισης των νόμιμων δικαιωμάτων εφόσον παραστεί ανάγκη. Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα δεν σταματάει τις παράνομες ενέργειές της και εξετάστηκαν ιδιαίτερα όλες οι προκλητικές ενέργειες». Η Αγκυρα υποστηρίζει πως «η Ελλάδα απομακρύνεται από τη σοφία και τη λογική, έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα», και τονίζει πως «δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας».

Στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών η Αγκυρα ανέφερε: «Καλούμε σε σύνεση τους κύκλους που παροτρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά, τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Αργότερα ο Ταγίπ Ερντογάν στο CNN TURK ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ για να μη μας πουν αργότερα πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει».

Ο Ερντογάν επανέλαβε τα περί στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επικρίνοντας και την Ουάσινγκτον.

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να στέλνουν τόσα οχήματα στη Σάμο και στη Λέσβο και παραδέχθηκε ότι η Τουρκία τα φωτογράφισε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ και είπε ότι «η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη».

Επίσης, από την Αγκυρα εκφράστηκε ενόχληση για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ. Μάλιστα χαρακτηρίστηκε απόφαση «που θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην περιοχή και είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε νωρίτερα διατηρήσει την ένταση και με δηλώσεις δίχως προηγούμενο μίλησε για «επεκτατική, επιθετική και εχθρική πολιτική», ενώ έθεσε ζήτημα μειονότητας στη Θράκη μιλώντας για «γενοκτονία εθνικής ταυτότητας» και ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας για την πολιτική της στο ζήτημα του προσφυγικού.

Ο κ. Ακάρ σε ομιλία του ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση με αυτή τη στάση και κατηγορεί απερίσκεπτα την Τουρκία. Επιπλέον, αυτός ο κακός γείτονας, ο οποίος με κάθε ευκαιρία παραπονιέται για την Τουρκία στους άλλους, αποκαλύπτει την εχθρική στάση του».

Στήριξη από τον Νότο και τις ΗΠΑ

Σχέδιο ανακοινωθέντος ή κοινής δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των εννέα χωρών της Ν. Ευρώπης, που θα συναντηθούν αύριο στο Αλικάντε της Ισπανίας, υπέρ της Ελλάδας φαίνεται ότι προετοιμάζει η γαλλική προεδρία, ενώ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, επανέλαβε χθες ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη». Διπλωματικές πηγές της γαλλικής προεδρίας ανέφεραν ότι το επιτελείο Μακρόν επεξεργάζεται σχέδιο –που θα τεθεί υπ’ όψιν του EU-MED9 (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία, Κροατία)– με σκοπό την έκφραση στήριξης της Ελλάδας έναντι των τουρκικών απειλών. Το θέμα θα συζητηθεί μετά την ευρωμεσογειακή σύνοδο, όπου θα είναι παρόντες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά παρακολουθείται με ανησυχία από τις Βρυξέλλες, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και σε δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT