Στήριξη στους ΟΤΑ με διπλό στόχο

Επιχορήγηση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ προς δήμους και περιφέρειες για την εξόφληση οφειλών προς ιδιώτες δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μία υπερδεκαετή κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας η Αυτοδιοίκηση αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα και δημιούργησε συσσωρευμένες υποχρεώσεις και οφειλές, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να εξυγιάνει την κατάσταση, βοηθώντας συστηματικά και οργανωμένα τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς ιδιώτες, πετυχαίνοντας «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας υπέγραψαν νέα επιχορήγηση συνολικού ύψους 19,3 εκατ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ για την εξόφληση υποχρεώσεων των ΟΤΑ από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής. Το σχετικό πρόγραμμα «τρέχει» από τον Ιούλιο και μέσα σε μόλις τρεις μήνες, οι συνολικές πιστώσεις που διατέθηκαν στους ΟΤΑ για την αποπληρωμή υποχρεώσεών τους από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις διαμορφώνονται σε περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Εχοντας εισέλθει στο τελευταίο επτάμηνο πριν από τις εθνικές εκλογές η συγκεκριμένη επιχορήγηση προς τους δήμους, όσο και αν μοιάζει αυτονόητη, έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η κυβέρνηση αφενός βοηθάει τους δήμους να ξεμπλοκάρουν, αφετέρου ρίχνει χρήματα στην αγορά, στους ιδιώτες δηλαδή που παίρνουν έπειτα από καιρό τα χρήματά τους. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, ενόψει των εθνικών εκλογών επιθυμεί να ενισχύει με κάθε τρόπο τις σχέσεις της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό βραχίονα για την εκλογική αναμέτρηση.

Εχοντας ούτως ή άλλως εκλέξει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αυτοδιοικητικών στις προηγούμενες εκλογές, κάτι που αποτελεί και μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να κερδίσει παρά ελάχιστους δήμους σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα λένε στην «Κ» πως παρά τις πολλές εξωγενείς κρίσεις, «η εικόνα των ΟΤΑ βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, χάρη στη μεθοδική δουλειά» που γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών υπό την καθοδήγηση του Μαξίμου.

Οι δύο αναμετρήσεις

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών και ως εκ τούτου όποιος αυτοδιοικητικός θέλει να έχει το λεγόμενο «χρίσμα» ή ελπίζει σε αυτό θα έχει πριν από την επίτευξη του στόχου αυτού το χρονικό ορόσημο των εθνικών εκλογών όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας που κάνει η Νέα Δημοκρατία για όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό που θα φτάνει έως την αυτοδυναμία. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να ενεργοποιήσει με αυτόν τον τρόπο όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ανά την Ελλάδα, που αποτελούν έναν πολύ κρίσιμο βραχίονα του οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT