To ΠΑΣΟΚ μπροστά στο δίλημμα της… αποσύνδεσης

To ΠΑΣΟΚ μπροστά στο δίλημμα της… αποσύνδεσης

Το αντιπολιτευτικό της μείγμα, μετά το ζήτημα της επισύνδεσης, αναζητεί η Χαριλάου Τρικούπη

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράθυρο ευκαιρίας είναι εκεί. Οι κινήσεις που θα το «ξεκλειδώσουν» είναι το ζητούμενο και σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται πρωτοβουλίες. Ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να αποκομίσει κέρδη και να αυξήσει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, τα ποσοστά του, διατηρεί το ίδιο την ευκαιρία περαιτέρω ενίσχυσης της δύναμής του. Στη Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας αυτό στο μυαλό τους, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα και ανεβάζουν ταχύτητα καθώς στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη απορρίπτουν την ανάγνωση ότι το κόμμα κινήθηκε μονοθεματικά τους τελευταίους μήνες, επικεντρώνοντας στο ζήτημα των υποκλοπών. Οπως λένε, συνέχισαν να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του κόμματος ήταν από μόνο του πολύ σοβαρό και κυριάρχησε. Και η υπόθεση αυτή έδωσε ένα σημαντικό βήμα στο ΠΑΣΟΚ να ακουστεί περισσότερο.

Βεβαίως, και από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από την εμπειρία της επαφής με τους πολίτες προκύπτει ότι στα προβλήματα που τους απασχολούν κυρίαρχη θέση καταλαμβάνουν τα ζητήματα της καθημερινότητας: το ενεργειακό, η ακρίβεια, το μειωμένο εισόδημα, θέματα κοινωνικής πολιτικής. Το ζήτημα των υποκλοπών, αν και αναγνωρίζεται από τους πολίτες ως σοβαρό, έπεται αυτών. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή και καθώς για την ώρα το θέμα δεν ανατροφοδείται με νέες αποκαλύψεις, είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί στην επικαιρότητα. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι νέα στοιχεία πιθανότατα θα προκύψουν από την έρευνα της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και ενώ ασφαλώς θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το ζήτημα και να το αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία, στοχεύουν να αξιοποιήσουν την αυξημένη προσοχή που το κόμμα κέρδισε για να αναδείξουν ότι έχουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με πειστικές και ρεαλιστικές προτάσεις εναλλακτικές της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Οικονομία, πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος, ακρίβεια, κατοικία, κοινωνικό κράτος, ιδιωτικό χρέος, εργασιακά, ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών, πολιτική για τον τουρισμό, προστασία δικαιωμάτων και ενίσχυση της διαφάνειας είναι οι βασικές επιμέρους ενότητες του κυβερνητικού προγράμματος που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο και μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα μπει σε διαδικασία οριστικοποίησης έπειτα από διαβούλευση και με τους βουλευτές. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανάδειξη της υπεύθυνης θέσης του κόμματος στα εθνικά ζητήματα, δεδομένης της παρατεταμένης κρίσης στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα πολιτών που αυτή τη στιγμή αναζητεί απαντήσεις πειστικές σε μια καθημερινότητα που διαρκώς γίνεται πιο πιεστική, και δεν μπορεί να τις βρει ούτε στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ούτε στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όπως λένε συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, αναδείχθηκε εμφατικά στη ΔΕΘ, όπου υπήρξε κινητικότητα γύρω από την παρουσία του προέδρου του κόμματος και ενδιαφέρον από τους πολίτες να ακούσουν μια άλλη πρόταση.

Σχεδιάζεται ο «ανασχηματισμός» του κόμματος, τις επόμενες ημέρες, με τον ορισμό νέων τομεαρχών.

Σε σχέση με τη δημοσκοπική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, η στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ, που δεν έδειξε να κερδίζει από το θέμα των υποκλοπών, ασφαλώς και αποδίδεται στην προτεραιότητα των πολιτών στα ζητήματα της καθημερινότητας. Ως θετικό στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη κρατούν ότι το κόμμα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στα ποσοστά που κέρδισε μετά και τις διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας και ότι, με αφετηρία αυτά, μπορεί να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.

Το νέο πρόγραμμα

Με αυτά τα δεδομένα, κομβική σημασία αποκτά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη, όπου θα παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα στους βουλευτές και θα ακουστούν οι παρατηρήσεις και παρεμβάσεις τους, ώστε να αξιοποιηθούν για την τελική διαμόρφωση. Στη συνέχεια, σε εκδηλώσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, που θα συνοδευθούν από εξόρμηση της ηγετικής ομάδας και των στελεχών του κόμματος, το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στους πολίτες με στόχο, μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις να επικοινωνηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο «ανασχηματισμός» του κόμματος, με τον ορισμό νέων τομεαρχών τις επόμενες ημέρες, θεωρείται επίσης ιδιαίτερης σημασίας καθώς στόχος είναι να αναδειχθούν και να βγουν μπροστά νέα στελέχη. Μάλιστα, για την καλύτερη τεκμηρίωση των προτάσεων και την ταχύτερη ανταπόκριση στα νέα δεδομένα, τον κάθε τομεάρχη θα πλαισιώνει ένα μικρό think tank. Οι ομάδες αυτές θα στελεχωθούν από τη δεξαμενή όσων ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο συστράτευσης του κ. Ανδρουλάκη και έστειλαν τα βιογραφικά τους στη Χαριλάου Τρικούπη, συνολικά περισσότερα από 1.200. Τα 500 βιογραφικά περιλαμβάνουν και μεταπτυχιακές σπουδές και τα 180 και διδακτορικό.

Καθώς, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, η ανάγκη συνεργασιών την επομένη των εκλογών, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, δείχνει να ενισχύεται, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στη θέση που έχουν διατυπώσει ως προϋπόθεση για επικεφαλής τρίτο πρόσωπο και όχι τον αρχηγό του κόμματος με τις περισσότερες ψήφους. Σε κάθε περίπτωση, επαναφέρουν το μότο «όταν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ» για να υπογραμμίσουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται το κόμμα και η στάση του δεδομένα από κανέναν. «Η συζήτηση των συνεργασιών θα γίνει μετά τις εκλογές. Τότε που θα υπάρχει η οριστική εικόνα της κάλπης και τα πραγματικά δεδομένα για τη δύναμη του κάθε κόμματος. Δεν είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει με βάση εκτιμήσεις και σενάρια», υπογραμμίζουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT