Μετωπική σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα F-16

Μετωπική σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα F-16

Οι πέραν του Ατλαντικού εξελίξεις αναφορικά με τις τροπολογίες για περιοριστικούς όρους στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία πυροδότησαν σκληρή αντιπαράθεση στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Οι πέραν του Ατλαντικού εξελίξεις αναφορικά με τις τροπολογίες για περιοριστικούς όρους στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία πυροδότησαν σκληρή αντιπαράθεση στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για «φθηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση» κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφερόταν ότι «με την απόφαση που έλαβε χθες η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σοβαρή ήττα του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα». Γίνεται, μάλιστα, αναφορά σε αναβάθμιση των σχέσεων της Ρωσίας με το ψευδοκράτος. Αναφορά που, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει να κάνει με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για σχεδιαζόμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Μόσχας με τα Κατεχόμενα. Η κατάληξη της ανακοίνωσης της Κουμουνδούρου, ότι η κυβέρνηση «καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα», προκάλεσε την σε υψηλούς τόνους αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο κ. Οικονόμου εμμέσως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συντάσσεται με τις τουρκικές θέσεις. «Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση. Μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα, χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης, έχει αλλάξει καταλυτικά υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο», δήλωσε και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση» στην ψήφιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η Κουμουνδούρου απάντησε αποδίδοντας εκ νέου στην κυβέρνηση τον χαρακτηρισμό «του πιστού συμμάχου που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα».

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση «καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».

Τις εξελίξεις στην αμερικανική Γερουσία σχολίασε και το ΚΚΕ: «ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε., όπως κάθε φορά αποδεικνύεται, έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους επιδιώξεις, κάνουν τα δικά τους παζάρια με την Τουρκία –με κριτήριο τη νατοϊκή συνοχή και δράση– και φουσκώνουν τα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρεται στο σχόλιο του Περισσού, με το ΚΚΕ να προσθέτει ότι επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε, ότι «καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο λαός μας στους δήθεν “ισχυρούς συμμάχους”». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χθες στη Βουλή, είπε ότι δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα το ότι κάποιοι πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις στη Γερουσία, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει και άγνοια για τον τρόπο που νομοθετεί το Κογκρέσο και ποια είναι η διαδικασία διαβούλευσης ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Εβρος

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η τοποθέτηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι σχετικά με τις νησίδες στον Εβρο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια αρκετά προκλητική συμπεριφορά από πλευράς τουρκικών αρχών και υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι μπορεί να επιθυμούν να ωθήσουν τα πράγματα στη δημιουργία μεθοριακού επεισοδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT