Δένδιας: «Καμία αμφισβήτηση των συμφερόντων μας δεν θα γίνει δεκτή»

Δένδιας: «Καμία αμφισβήτηση των συμφερόντων μας δεν θα γίνει δεκτή»

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος χθες ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων, μεταξύ άλλων και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την παράλληλη αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει καμία αμφισβήτηση των συμφερόντων της επανέλαβε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών συναντήσεων που είχε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην του Ανδρέα Λοβέρδου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον οποίο θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα).

Οι επαφές του κ. Δένδια πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του και αξιωματούχους, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών και καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, από όπου και αν προέρχεται. Ο κ. Δένδιας θα αναφερθεί και στην ελληνική κοινότητα που έχει πληγεί από τον πόλεμο, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έλαβε, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για έρευνα κατά της Ρωσίας σχετικά με τους θανάτους Ελλήνων ομογενών στη Μαριούπολη. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, αλλά την πρώτη στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.

Μετά τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι στους διάφορους συνομιλητές του στο εξωτερικό «υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Ο κ. Δένδιας περιέγραψε ως παράδειγμα επίλυσης διαφοράς τις επαφές Ισραήλ και Λιβάνου καθώς, όπως λέει, πρόκειται για «συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα». Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία. Ωστόσο, όπως είπε, «η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά». Επί τούτω σημείωσε ότι «εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα νότια και ανατολικά της Κρήτης. Ο κ. Κατρούγκαλος, συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο». Και πρόσθεσε ότι «το εθνικό μέτωπο όμως αυτό έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν έχει γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια; Γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαχρειώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας;». Ο Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε, επίσης, τον Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση) και τη Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ 25), αλλά και τους Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστα Γκιουλέκα από τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT