Παρακολουθήσεις: Μετωπική στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής

Παρακολουθήσεις: Μετωπική στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής

Σε συγκρουσιακή τροχιά, με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών, εισέρχεται εκ νέου σήμερα το πολιτικό σύστημα, καθώς είναι η ημέρα συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Σε συγκρουσιακή τροχιά, με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών, εισέρχεται εκ νέου σήμερα το πολιτικό σύστημα, καθώς είναι η ημέρα συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από ένα παράδοξο στοιχείο, αφού η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συζητήσει επί ενός πορίσματος το οποίο, ως γνωστόν, έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο» με απόφαση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας της επιτροπής, βάσει των προβλέψεων ότι το περιεχόμενο συνεδριάσεων που αφορούν θέματα της ΕΥΠ είναι απόρρητο.

Η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας στάθηκε αφορμή για νέο κύκλο επιθέσεων από την αντιπολίτευση, που αναμένεται πως σήμερα θα επαναληφθεί. Σημειώνεται ότι κάποιες σκέψεις για ενεργοποίηση, με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας, εκείνων των διατάξεων του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής να είναι κεκλεισμένων των θυρών η σημερινή συνεδρίαση, επελέγη να μην υλοποιηθούν. «Θα κερδίζαμε ως προς τη συνέπεια της θέσης μας για το απόρρητο των συζητήσεων περί την ΕΥΠ, αλλά θα χάναμε στο πεδίο της λεγόμενης συγκάλυψης», λέγεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικής πλευράς για το ενδεχόμενο οι προαναφερθείσες σκέψεις να εφαρμόζονταν σήμερα. «Τώρα χάνουμε κάπως στο πεδίο της συνέπειας, αφού γίνεται επί απορρήτων θεμάτων δημόσια συνεδρίαση, αλλά κερδίζουμε στο μέτωπο της κατηγορίας πως συγκαλύπτουμε», προστίθεται.

Κατόπιν τούτου, η διαδικασία με την οποία προγραμματίστηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας διέπεται από τις προβλέψεις του κανονισμού, οι οποίες αφορούν συνεδρίαση «γενικευμένης συζήτησης» επί «επερώτησης» της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Σχεδιάστηκε να μιλήσουν 42 βουλευτές, ενώ προβλέπεται το δικαίωμα να λάβουν τον λόγο πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, κάτι το οποίο αναμένεται να αξιοποιήσουν ο Αλ. Τσίπρας και οι επικεφαλής των άλλων Κ.Ο. της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται στα υπουργικά έδρανα από το υπουργείο Δικαιοσύνης – όπως συνέβη και την ημέρα που συζητήθηκε η πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

Επί της ουσίας, η κυβερνώσα πλειοψηφία αναμένεται να εστιάσει, μεταξύ άλλων, αφενός στο γεγονός ότι η συγκρότηση της Εξεταστικής που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ έγινε χάρη στη συνταγματική αλλαγή η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Ν.Δ. και προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα συγκρότησης Εξεταστικών με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Αφετέρου στην εξαγγελθείσα κυβερνητική πρόθεση να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία –ίσως και εντός του Νοεμβρίου– με στόχο την καλύτερη θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ με σεβασμό στα δικαιώματα πολιτικών και πολιτών και για ενίσχυση της διαφάνειας.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης αναμένεται καταγγελτικός λόγος, εκ νέου προαναγγελία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή στο μέλλον σχετικά με την επίμαχη υπόθεση, αλλά και υπέρβαση του απορρήτου που διέπει την Εξεταστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT