Το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες»

Το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες»

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά μετά τη Σύνοδο Κορυφής

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιμονή της ελληνικής πλευράς να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο, κάτι που λειτούργησε ως καταλύτης για να βγει τελικά λευκός καπνός, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Είχα ζητήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση για να τεθεί πλαφόν, ώστε να μην πληρώνουμε περισσότερα από όσα πρέπει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η επιχειρηματολογία μας, και η πλειοψηφία των κρατών που τη στήριζε, έπεισε τους πιο καχύποπτους και έχουμε μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Παρά τη σε έναν βαθμό θετική έκβαση του Συμβουλίου, που η ελληνική πλευρά επεδίωκε όλο αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «ασχέτως των παρεμβάσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει καταναλωτές και επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας». Οσον αφορά τον αντίκτυπο στην κρατική στήριξη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο λιγότερο επώδυνη για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αυτή η άσκηση» και εξήγησε: «Είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές 200-300 ευρώ η μεγαβατώρα, από 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι αγορές πείστηκαν ότι είμαστε σοβαροί, είδαν ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση».

«Κρατάμε εφεδρείες»

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της Ε.Ε., ενώ αναφερόμενος στην Αγκυρα σημείωσε πως δεν είναι η Ελλάδα που οξύνει τους τόνους.

Εμμένοντας στην άποψη πως οι κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως κοστολογημένες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του «κρατάει εφεδρείες» και «δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,7%». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο και «το πώς τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7». Σε αυτή την λογική απάντησε σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης. «Εδώ δεν έχουμε καλά καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη», απάντησε και πρόσθεσε πως «αυτόν τον μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε, θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη».

Το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε  τους πολίτες»-1
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η επιχειρηματολογία μας, και η πλειοψηφία των κρατών που τη στήριζε, έπεισε τους πιο καχύποπτους και έχουμε μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Η Τουρκία

Οσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις εμπορικές σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα, λέγοντας πως υπάρχει «μία ενόχληση» για να προσθέσει ότι οι κυρώσεις είναι αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού. Συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι αυτή που οξύνει τους τόνους ή αμφισβητεί το στάτους κβο στην περιοχή – δεν είναι η Ελλάδα που δεν σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας». Τέλος, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «θα τεθούν στη συζήτηση τα ζητήματα ενέργειας και οι διμερείς σχέσεις και είναι μια καλή ευκαιρία να τονίσουμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και η δύσκολη σχέση που είχαμε με τη Γερμανία ανήκει στο παρελθόν», υπογραμμίζοντας πως η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT