Παρακολουθήσεις: Αντιπαράθεση χωρίς νέα στοιχεία

Παρακολουθήσεις: Αντιπαράθεση χωρίς νέα στοιχεία

Χωρίς να προκύψει κάποιο καινούργιο στοιχείο, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολομέλεια η συνεδρίαση με θέμα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις υποκλοπές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με άδεια τα περισσότερα βουλευτικά έδρανα κατά το μεγαλύτερο μέρος μιας μαραθώνιας διαδικασίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, έκλεισε χθες και τυπικά ο κύκλος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, με τη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας επί του πορίσματός της.

Οι ομιλίες, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν ανάγνωση έτοιμων τοποθετήσεων ενισχύοντας την αίσθηση των παράλληλων μονολόγων, διαμόρφωσαν το αναμενόμενο κλίμα όπου όλοι ήταν εναντίον όλων. Η κυβερνώσα πλειοψηφία, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στη θεσμική πλευρά της διαδικασίας σε μια προσπάθεια αποδόμησης τής εις βάρος της επιχειρηματολογίας, βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονο ήταν και το στοιχείο της ανταλλαγής πυρών μεταξύ των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε τα μεταξύ τους χάσματα.

Αν και ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της αξιωματικής, κατά της κυβερνητικής πλευράς αφορούσε, ως γνωστόν, το γεγονός ότι η Ν.Δ. χαρακτήρισε «απόρρητο» το πόρισμα της Εξεταστικής, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη πως ουδείς εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει γνώση του περιεχομένου του, καθώς άπαντες δεν επισκέφθηκαν τον ειδικό χώρο του Κοινοβουλίου όπου μπορούσαν να το μελετήσουν. Μάλιστα αποκαλύφθηκε πως, γενικότερα, ελάχιστοι εκ των 300 το έπραξαν. Αίσθηση, επιπροσθέτως, προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε πρόταση να διεξαγόταν άλλη ημέρα από τη χθεσινή (προτάθηκε η Τετάρτη) η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του πορίσματος. Ετσι, καταρρίφθηκε ένα από τα ισχυρά «όπλα» της επιχειρηματολογίας στην οποία βασίστηκε ιδιαιτέρως ο κ. Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του, ότι δηλαδή επελέγη από την κυβέρνηση σκοπίμως η Παρασκευή, ώστε να απουσιάζει «κρυπτόμενος» ο πρωθυπουργός, καθώς θα βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ελάχιστοι βουλευτές –και κανένας του ΣΥΡΙΖΑ– προσήλθαν για να λάβουν γνώση του περιεχομένου του πορίσματος της Εξεταστικής.

Πέραν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο εκ των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων έλαβαν μόνο ο κ. Μιχ. Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) και ο κ. Δημ. Κουτσούμπας (ΚΚΕ). Και οι τρεις μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για πιθανές ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ν. Ανδρουλάκη, με τους κ. Τσίπρα και Κατρίνη να σημειώνουν ότι αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που εμφάνισε εαυτόν να ομιλεί εκ μέρους όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, λέγοντας «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», έστρεψε τα περισσότερα βέλη κατά προσωπικά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων «πρωθυπουργό των παρακολουθήσεων και κυβερνήτη των κοριών», προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη μάχη θα δοθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών –προγραμματίστηκε για την Τρίτη, 25/10– με αντικείμενο τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σπίρτζη για παρακολούθηση του τηλεφώνου του από παράνομο λογισμικό.

Στον αντίποδα, από την κυβερνώσα πλειοψηφία υπογραμμίστηκε ότι ούτε ο αρχηγός ούτε άλλο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε κάτι για την αποκαλυφθείσα και εν γνώσει του τότε πρωθυπουργού κ. Τσίπρα παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Βέλη προήλθαν, πάντως, και από το ΠΑΣΟΚ καθώς ελέχθη πως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υπεγράφησαν συμβάσεις με μία από τις ελεγχόμενες τώρα εταιρείες πώλησης λογισμικών παρακολούθησης.

Την ίδια στιγμή, ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγορούσε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι φέρουν ευθύνες διότι ως κόμματα που κυβέρνησαν, συνδιαμόρφωσαν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις. Ανάλογη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκε από την Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25. Τέλος, η Ν.Δ. κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT