Συνέδριο με επίκεντρο τη ΝΑ Μεσόγειο

Στο East Med & Southeast Europe του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την «Κ», συζητήθηκαν οι προοπτικές της περιοχής υπό τη σκιά του Ουκρανικού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το βλέμμα τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έστρεψαν εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής διπλωματίας, των θεσμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στις Βρυξέλλες, συζητώντας την ευρωπαϊκή πορεία και τις προοπτικές της περιοχής στη διαδικασία διεύρυνσης, την οικονομία, το περιβάλλον, την ενέργεια, τις υποδομές και τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του συνεδρίου East Med & Southeast Europe του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την «Κ», για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια στην καρδιά της Ε.Ε.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ιωάννης Βράιλας τόνισε τη σημασία της σταθερότητας, της συνεργασίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου η Ελλάδα μπορεί να κατέχει ηγετικό ρόλο. «Η ΝΑ Ευρώπη πρέπει να ελέγξει τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου και την αποσταθεροποιητική επιρροή των εξωτερικών δυνάμεων», είπε. «Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τη ΝΑ Ευρώπη και πρωτοστάτησε στη διαδικασία που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003», πρόσθεσε. «Κάνουμε το καθήκον μας ενισχύοντας τη συνεργασία με όλες τις χώρες που μοιράζονται κοινούς στόχους. Εχοντας αφήσει πίσω την οικονομική κρίση […] η Ελλάδα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και κόμβο ενεργειακών υποδομών», κατέληξε.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος συζήτησε με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά τις σχέσεις της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν ήδη μέρος της Ενωσης κατά κάποιον τρόπο και ότι ποτέ δεν αφέθηκαν στο περιθώριο. Εξήγησε, δε, ότι η σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στα Τίρανα της Αλβανίας θα αποτελέσει μια ευκαιρία να δώσουν όλοι οι ηγέτες το «παρών», ενώ υποστήριξε ότι είναι στιγμή να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία ένταξης, ιδιαίτερα για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε συζήτηση για την προοπτική των πολιτικών διεύρυνσης, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ειλικρίνεια. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε εσωτερικά αν θέλουμε περισσότερα μέλη και μετά να πάμε σε αυτές τις χώρες και να τις αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως η διεύρυνση είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία της Ε.Ε. και με τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε χάνει αυτή τη στιγμή την αποτελεσματικότητά του.

Επιπτώσεις του πολέμου

Σε πάνελ για τις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στις προκλήσεις της αύξησης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Η Ελλάδα ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβαρύνουν το κόστος ζωής και θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τον ρυθμό ανάπτυξης, έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ανθεκτικότητα και αποτελεί σταδιακά πόλο έλξης για όλο και περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Οι συμμετέχοντες στάθηκαν στο γεγονός ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει εάν επιθυμεί πραγματικά να είναι μέλος της Ε.Ε. ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT