Διπλή απάντηση Μητσοτάκη

Με αφορμή την κριτική ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η στήριξη της κοινωνίας συνεχίζεται

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, και που άλλα υλοποιούνται και άλλα πρέπει να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, διαμηνύοντας ότι «έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, στηρίζοντας ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχει σημασία να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας ειδικά στη δευτερογενή διαδικασία, όσων πρέπει να γίνονται δηλαδή μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων», στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στους υπουργούς του πως όσα νομοθετούνται πρέπει μετά και να υλοποιούνται.

Μέτρα προς υλοποίηση

Ο πρωθυπουργός απαριθμώντας τα μέτρα στήριξης αναφέρθηκε σε μια δέσμη 31 μέτρων από την οποία «έχει ψηφιστεί το 1/3, ανάμεσα σε αυτά η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης». Με τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης να είναι ενεργή στο παρασκήνιο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά ρυθμίσεων που θα δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα, με πιο σημαντική την έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε πάνω από 2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες για τον μήνα Δεκέμβριο. Παράλληλα θα έρθουν η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για τις απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, ένα μέτρο που αφορά πάνω από 30.000 νέες μητέρες. Τέλος, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για το υψηλότερο επίδομα θέρμανσης. «Θέλω να θυμίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι φέτος θα διαθέσουμε 300 εκατομμύρια, αντί 174 εκατομμυρίων που είχαμε διαθέσει πέρυσι, σε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους».

Ο πρωθυπουργός με αφορμή την υπόθεση του Κολωνού, αφού έκανε λόγο για «αποτρόπαια εγκλήματα», κατήγγειλε όσους με «χυδαίο τρόπο» βάζουν «πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επικαιρότητα και στα τραγικά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. «Είναι μια μάστιγα της εποχής, είναι εγκλήματα αποτρόπαια, τα οποία κινούνται στα υπόγεια της κοινωνίας, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εξιχνιάζονται πια από την Αστυνομία», είπε, καταγγέλλοντας όσους με «χυδαίο τρόπο» βάζουν «πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις».

Επίσκεψη Σολτς

Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για τη σημαντική επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα –που έχει προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο– και είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα. Η επίσκεψη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ενισχυμένης εποπτείας, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω κρίσης, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον από τη γερμανική πλευρά. Παράλληλα, όπως είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η Γερμανία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο πλέον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφήνοντας τις ίσες αποστάσεις της εποχής Μέρκελ.

​​​​​​Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT