Σολτς: Δεν ρωτάμε πού θα πάνε τα όπλα

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως τα ΤΟΜΑ Marder θα τοποθετηθούν στον Εβρο κατόπιν εισήγησης των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Διευκρίνιση ότι η γερμανική πλευρά δεν έθεσε κανέναν όρο σχετικά με τη γεωγραφική ανάπτυξη των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα έναντι των BMP-1 που προωθήθηκαν στην Ουκρανία αποτέλεσε η χθεσινή δήλωση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς για την κυκλική ανταλλαγή που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Σολτς είπε, συγκεκριμένα, ότι «δώσαμε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή αυτά τα τεθωρακισμένα. Ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν με άλλα εξοπλιστικά συστήματα. Είναι ένας εξαιρετικά αξιοσέβαστος και αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για τη θέση της Ελλάδας».

Ουσιαστικά ο κ. Σολτς αρνήθηκε εμμέσως ότι η Γερμανία παραχώρησε τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ με τον όρο να μην αναπτυχθούν στα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» έχει αποκαλύψει ήδη από τις 13 Αυγούστου πως τα γερμανικά Marder θα τοποθετούνταν στον Εβρο λόγω γεωγραφικών χαρακτηριστικών και χρησιμότητας. Στα νησιά αντί των BMP-1 τελικά αναπτύχθηκαν τα αμερικανικά τροχοφόρα M-1117. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Σολτς, ότι τα ΤΟΜΑ Marder θα τοποθετηθούν στον Εβρο κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων που έκαναν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή εκείνοι που ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πρακτικά μετά τις διευκρινίσεις Σολτς, αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί ανάπτυξης των Μ-1117 από την Ελλάδα σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειάς της (είχαν καταγραφεί μετά τις αεροφωτογραφίες που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας), καθίσταται σαφές ότι ΗΠΑ, Ε.Ε., Παρίσι και Βερολίνο δεν εισέρχονται καν στα περί αποστρατιωτικοποίησης που εκπέμπονται από την Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT