Ο Γρεβενιώτης την καταγωγή δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης δεν προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., αλλά όπως λένε οι πληροφορίες κατά τα νεανικά του χρόνια υπήρξε κοντά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Με τη Ν.Δ. ήρθε πιο κοντά από την περίοδο εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως αποτέλεσε πόλο έλξης για στελέχη που δεν ανήκουν στον παραδοσιακό χώρο του κόμματος. Ουδέποτε όμως απέκτησε προσωπική επαφή με τον πρωθυπουργό. Εντασσόμενος και αυτός στο «κύμα» των κεντρώων που προσχώρησαν στο κόμμα, του ζητήθηκε από την τότε επιτροπή των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. να είναι υποψήφιος στις εκλογές, όπερ και εγένετο. Ως εκλογική του περιφέρεια επέλεξε τα Γρεβενά, καθώς ο δικηγόρος έλκει την καταγωγή του από ένα μικρό χωριό της περιοχής, το Δοτσικό.
Πριν μπει στην πολιτική είχε προλάβει να καταγράψει μια «έντονη» επαγγελματική δραστηριότητα, πολλές φορές με συγκρούσεις και γκρίζα σημεία που θα κληθεί να αποσαφηνίσει στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες. Ο ίδιος αναφέρει ότι δημιούργησε επιχειρήσεις που προσφέρουν νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα με τις νομικές του δραστηριότητες, ενδιάμεσα είχε κάνει και ένα πέρασμα από τον χώρο του ποδοσφαίρου, αγοράζοντας τη Νίκη Βόλου. Η ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και η εκλογή του τελικά στο Κοινοβούλιο το 2019 έφερε αργότερα, το 2020, και την κουμπαριά με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Ο κ. Πάτσης, όπως λένε άλλα μέλη της Κ.Ο., δημιούργησε σχέσεις με κάποιους συναδέλφους του, χωρίς πάντως να είναι από τα πιο εξωστρεφή μέλη της.
Στη σύντομη κοινοβουλευτική θητεία του έχουν καταγραφεί συγκρούσεις, όπως με τον κ. Μηταράκη για το θέμα της εγκατάστασης μεταναστών στα ξενοδοχεία των Γρεβενών. Οσον αφορά την κοινοβουλευτική δράση του, είχε ως επίκεντρο τα Γρεβενά, χωρίς να έχει αναλάβει κεντρικούς ρόλους στην Κ.Ο. Ο ίδιος πάντως λέει πως ο μόνος λόγος που κατέβηκε στην πολιτική ήταν για να προσφέρει στον τόπο καταγωγής του, εξ ου και μετά τη διαγραφή του επέλεξε να απευθυνθεί στους «Γρεβενιώτες» και να δηλώσει πως συνεχίζει να είναι «ο Ανδρέας που ξέρουν».
Η ένταξή του στα ψηφοδέλτια, οι σχέσεις του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το παρασκήνιο της διαγραφής.
Οι αντιδράσεις
Μετά τη διάσταση, πάντως, που πήρε το θέμα με τη διαχείριση κόκκινων δανείων, η Κ.Ο. ήταν αρκετά ανάστατη για ένα θέμα «που πρέπει ο ίδιος να αντιμετωπίσει» όπως έλεγαν. Οι περισσότεροι βουλευτές δήλωναν ενοχλημένοι που αναγκάζονταν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα του. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που αντέδρασε δημόσια στη δήλωση του κ. Πάτση πως «το κόμμα ήξερε για τη δράση μου». Ο κ. Κουμουτσάκος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ε όχι, κύριε, δεν γνωρίζαμε όλοι τις δουλειές σας! Επιτέλους, μη μας προκαλείτε κιόλας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε πως το κόμμα έπρεπε να είχε αντιδράσει νωρίτερα. «Μπορούσε να είναι στα ψηφοδέλτια, από την ώρα που θα σταματούσε κάθε είδους τέτοια δραστηριότητα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θα μπορούσε να επιλέξει τη δόξα, για να το πω ωμά, και όχι τα χρήματα. Από την ώρα που αυτό δεν έγινε, ναι με καθυστέρηση, έχουν δίκιο αυτοί που μας κατηγορούν γι’ αυτό» κατέληξε, περιγράφοντας το κλίμα εντός της Κ.Ο.
Ο ίδιος ο κ. Πάτσης αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα, λέγοντας ωστόσο πως η διαγραφή του ήταν «ολόσωστη», καθώς δεν γνώριζε πως υπάρχει ασυμβίβαστο και είχε περάσει από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».