Τσιπρας: «Υφυπουργείο για την αμυντική βιομηχανία»

Τσιπρας: «Υφυπουργείο για την αμυντική βιομηχανία»

Δέσμη προτάσεων Τσίπρα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα τα εθνικά θέματα είναι ειλημμένη. Μετά την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στο Μαξίμου και αιτιολογώντας γιατί το κόμμα του αποστασιοποιήθηκε από εξοπλιστικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα. Αφού αναφέρθηκε στα προγράμματα της αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 σε Viper και των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Εκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Θα έχει πάντοτε ανάγκη τις ένοπλες δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωσή της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για τρία πράγματα όταν το κόμμα του επανέλθει στην εξουσία:

• Ιδρυση ειδικού υφυπουργείου και γενικής γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία.

• Επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.

Δέσμη προτάσεων Τσίπρα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ – Για όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον τον κατηγόρησε το υπουργείο Αμυνας.

• Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η απαξίωση της αμυντικής πολεμικής βιομηχανίας είναι επιλογή της, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα στις ένοπλες δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως να διατηρούμε τη δυνατότητα να μη βγαίνουμε έξω από τον προϋπολογισμό μας, να μη σπαταλάμε πόρους που είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την εθνική οικονομία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους εργαζομένους της ΕΑΒ. Για πολιτική υποβάθμισης της εταιρείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων λέγοντας ότι «εμείς ζητήσαμε να στηριχθεί άμεσα η παραγωγή αεροσκαφών, όπως τα C-130, που είναι σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της ΕΑΒ, και τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη και τα Canadair από την ΕΑΒ».

Για όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον κατηγορεί τον κ. Τσίπρα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή της ΕΑΒ σε «χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών» από το 2015 έως και το 2019. Το ΥΕΘΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η εθνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε ποσοστό 15%-18% στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Π.Ν., ενώ ως προς την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων τονίζεται ότι «η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία της χώρας από το αποτέλεσμα της τελευταίας μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης που είχε κάνει αυτός και η κυβέρνησή του, μόνο μεγάλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT