Μητσοτάκης: Αιχμές για τη στάση της Άγκυρας σε Ουκρανικό και Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Αιχμές για τη στάση της Άγκυρας σε Ουκρανικό και Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων στις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τις ΑΠΕ συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Γκ. Νοσέντα και την Ιν. Σιμονίτε στη Λιθουανία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Η ενεργειακή κρίση και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών ως κοινές προκλήσεις για τις δύο χώρες, η στήριξη της Ουκρανίας από την Ε.Ε., η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά και ζητήματα όπως η επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Λιθουανία με τον πρόεδρο της χώρας Γκ. Νοσέντα και τη Λιθουανή ομόλογό του Ινγκριντ Σιμονίτε.

Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, κατά τις συγκεκριμένες συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμπλήρωση, φέτος, 100 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Λιθουανίας, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων στις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τη Λιθουανή ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η ανάπτυξη των στενών σχέσεών μας είναι μια φυσική εξέλιξη, καθώς υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις χώρες μας και παρά τη γεωγραφική μας απόσταση Ελλάδα και Λιθουανία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, όπως είναι η απειλή του αναθεωρητισμού, η ενεργειακή κρίση, η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού. Ταυτόχρονα, όμως, μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές αλλά και μια σταθερή δέσμευση για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».

Μητσοτάκης: Αιχμές για τη στάση της Άγκυρας σε Ουκρανικό και Νοτιοανατολική Μεσόγειο-1
Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τη Λιθουανή ομόλογό του Ινγκριντ Σιμονίτε. [INTIME NEWS]

Η τελευταία αυτή επισήμανση συνδέεται και με τις αναφορές του πρωθυπουργού στον ρόλο της Τουρκίας τόσο έναντι του ουκρανικού ζητήματος και των διαφοροποιήσεών της από την Ατλαντική Συμμαχία, όσο και στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. «Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας μαζί με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, με εξαίρεση έναν, ενάντια σε αυτή την επίθεση. Δυστυχώς, όσον αφορά τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, η Τουρκία θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά, σαν να μην υπάρχει σωστό ή λάθος. Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αποδεκτό να παρέχει όπλα στην Ουκρανία, ενώ εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και αγνοεί τις κυρώσεις της Ε.Ε.», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως ενημέρωσε την κ. Σιμονίτε «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, και μέσω πράξεων και μέσω μιας κλιμακούμενης ρητορικής που δυστυχώς υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». «Πιστεύω», πρόσθεσε, «πως και εδώ βλέπουμε μια περίπτωση του πώς μια ρητορική αναθεωρητισμού μπορεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα σε μια περίοδο που το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μία ακόμα πηγή έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ». Και ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πάντα διατηρεί ένα ανοιχτό παράθυρο διαλόγου, αλλά κρατάει σταθερά κλειστή την πόρτα σε προκλήσεις και απειλές, ειδικά όταν αυτές αφορούν την εθνική κυριαρχία μας».

Μετά τη Λιθουανία στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ενημερώθηκε και για ζητήματα ασφάλειας ενεργειακών υποδομών στο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια, είναι η Εσθονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT