Οικονομία και καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο μέχρι τις κάλπες

Οικονομία και καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο μέχρι τις κάλπες

Οι στρατηγικές των κομμάτων – Τι εκτιμούν ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse Γ. Αράπογλου και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ν. Μαραντζίδης.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνταγή ισχυρότερης επίδρασης στους ψηφοφόρους μέχρι τις κάλπες αναζητούν τα κομματικά επιτελεία, με τη στρατηγική να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές να έχουν ήδη χαραχθεί. Στην περίοδο έντονης αβεβαιότητας για τα οικονομικά και την ακρίβεια, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι καθοριστική βαρύτητα στις αποφάσεις των πολιτών θα παίξει η καθημερινότητά τους, η αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης και του ενεργειακού κόστους. Σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι θα κριθεί στον μεγαλύτερο βαθμό η κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση της κρίσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον ρεαλισμό και την πειστικότητα των δικών τους προτάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διαρκώς πρωτοβουλίες ανακούφισης των επιπτώσεων του αυξημένου πληθωρισμού και της ακρίβειας. Ασφαλώς ειδήσεις όπως η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών συμβάλλουν στην οικοδόμηση θετικού προφίλ, ωστόσο, τελικά, δεν φαίνεται ότι είναι οι καθοριστικές για την απόφαση πριν από την κάλπη.

Η αντιπολίτευση, όπως γίνεται εμφανές από τις ενέργειες και τις δημόσιες τοποθετήσεις, κινείται σε διπλή κατεύθυνση: την κατάθεση της δικής της πρότασης για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται διαρκώς και, παράλληλα, την ανάδειξη και συντήρηση στην επικαιρότητα υποθέσεων που θεωρεί ότι θα πλήξουν το προφίλ της κυβέρνησης, όπως οι παρακολουθήσεις και τα σκάνδαλα.

Τελικά, τι θα βαρύνει στην πορεία προς τις κάλπες; «Σαφώς το κυρίαρχο, αυτό που βαραίνει στις αποφάσεις των ψηφοφόρων, είναι πρώτα η τσέπη, τα οικονομικά σε προσωπικό επίπεδο», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου. Ο ίδιος εκτιμά ότι η επίπτωση των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας είναι ασφαλώς μικρότερη και μάλλον η όποια επίδραση προέρχεται από την οικονομική διάστασή τους παρά από το ηθικό κομμάτι. «Εχουμε δει στο παρελθόν σε συγκεκριμένες στιγμές να βαραίνουν άλλα πράγματα, άλλα ζητήματα που αναδύονται στην επικαιρότητα. Ωστόσο, στη δεδομένη συγκυρία δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κυριαρχήσουν στη σκέψη και την απόφαση των ψηφοφόρων άλλα θέματα». Με έναν αστερίσκο. Οτι, όπως επισημαίνει, όλα αυτά λειτουργούν σε έναν βαθμό αθροιστικά, οπότε εάν στην πορεία των προσεχών μηνών προστεθούν και άλλες αποκαλύψεις και άλλες υποθέσεις με πτυχές σκανδάλου, θα μπορούσε η επίδραση να αυξηθεί.

Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Αράπογλου θεωρεί δικαιολογημένη την προσπάθεια να αξιοποιήσει οτιδήποτε προκύπτει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πληγεί η κυβέρνηση. «Η προσπάθεια να διατηρηθούν στην επικαιρότητα όλα τα επιμέρους ζητήματα που δυνητικά προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση είναι λογική. Ακόμη κι αν δεν πλήττουν καίρια, τα θέματα αυτά μπορούν να “γρατζουνίσουν” το κυβερνητικό προφίλ. Δεν τίθεται θέμα ανατροπής συσχετισμών, αλλά όταν –ιδιαίτερα στις επαναληπτικές εκλογές πιθανότατα– λίγα δεκαδικά στα ποσοστά θα μπορούσαν να κρίνουν την επίτευξη αυτοδυναμίας ή μη, ακόμη και αυτές οι μικρές “γρατζουνιές” μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές», καταλήγει ο κ. Αράπογλου.

«Η εύκολη απάντηση είναι ότι τις εκλογές κρίνει η τσέπη», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι το ένα τροφοδοτεί το άλλο και τονίζει ότι σε σημαντικό βαθμό η άνοδος της άκρας Δεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προήλθε από τον συνδυασμό της δυσφορίας για τα οικονομικά με την πεποίθηση ότι οι ελίτ είναι διεφθαρμένες. Ο κ. Μαραντζίδης στέκεται, επίσης, στο «σπιράλ της σιωπής» στην κατάσταση που διαμορφώνεται όταν προκύπτουν θέματα που προκαλούν σιωπή στους οπαδούς από αδυναμία υπεράσπισης της παράταξης που υποστηρίζουν, απέναντι στις φωνές των αντιπάλων. Αυτό, προσθέτει, μπορεί να αυξήσει την επιρροή στους αναποφάσιστους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT