To κυβερνητικό έργο, απάντηση στην τοξικότητα

To κυβερνητικό έργο, απάντηση στην τοξικότητα

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στους πολίτες που αποστρέφονται την ακραία πόλωση.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ χρησιμοποίησε τον νεολογισμό, για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση, «γαλάζιες ακρίδες», θέλοντας να περιγράψει την άποψή του πως τα κυβερνητικά στελέχη απομυζούν το κρατικό χρήμα. Από τη μέρα που διαγράφηκε ο Ανδρέας Πάτσης από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ ανάδειξης θεμάτων με άρωμα «σκανδάλου», καθώς έχει μιλήσει για το θέμα των απευθείας αναθέσεων στις κ. Πιτσίκα και Κούτση, ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κόκκινο», έφτιαξε ένα μωσαϊκό αναφέροντας τις παραπάνω περιπτώσεις και προσθέτοντας την κ. Νικολάου, πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, και τον κ. Στάσση της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «γαλάζιο» ρεσάλτο στο κρατικό χρήμα.

Η κυβέρνηση πίσω από την παραπάνω τακτική βλέπει να ξεδιπλώνεται το στρατηγικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως τις εκλογές. «Θα υπάρξει απίστευτη τοξικότητα με τον κ. Τσίπρα να έχει επιλέξει να πάει έως τις εκλογές με σκανδαλολογία», λέει στην «Κ» στέλεχος της κυβέρνησης. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «η “σκανδαλολογία” και η “ηθικολογία”, στις οποίες επιδίδεται με πάθος ο κ. Τσίπρας, δεν είναι λύση στο πρόβλημα της πολιτικής του ανεπάρκειας. Δεν είναι σωσίβια, όπως ελπίζει. Αλλά είναι το μόνο που ξέρει να κάνει».

Η απάντηση

Πώς θα διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου τη «σκανδαλολογία» που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση βλέπουν πως η αξ. αντιπολίτευση επιδιώκει μέσω αυτής της τακτικής να κάνει ό,τι και το 2015. Θεωρούν δηλαδή πως η τοξικότητα αποτελεί μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απομακρύνει τα μετριοπαθή κοινά από την πολιτική, τα οποία κινήθηκαν πλειοψηφικά προς τη Ν.Δ. το 2019. Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι αυτής της τακτικής, που όπως φαίνεται δεν αλλάζει, είναι να κινηθεί θεσμικά. Η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για την αλλαγή πλαισίου για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών δείχνει ακριβώς αυτή την πρόθεση της θεσμικής απάντησης έναντι της τοξικότητας. Δεν πάνε άλλωστε πολλές μέρες που στελέχη της αξ. αντιπολίτευσης επιχείρησαν να ταυτίσουν όλη τη Νέα Δημοκρατία με το στέλεχός της που κατηγορείται για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό.

Στην ίδια λογική, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να παραστεί την Παρασκευή στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις υποκλοπές. Από το Μαξίμου σημειώνουν πως δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βρεθεί στη Βουλή για μία ερώτηση που βασίζεται σε κάτι που επί της αρχής είναι ψευδές: την ύπαρξη του συστήματος Predator στην Ελλάδα, κάτι που έχει διαψευσθεί μετ’ επιτάσεως. Πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης «που δείχνει πως έχουμε εντελώς άλλες οπτικές», όπως λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, στο Μαξίμου θα επιδιώξουν να πάνε συνολικά έως τις εκλογές με εκ διαμέτρου αντίθετη λογική, που θα εδράζεται στην προβολή του κυβερνητικού έργου και στο θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα. «Στόχος», όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι «να απευθυνθούμε στο μετριοπαθές κοινό που δεν είναι κομματικά φανατισμένο σαν αυτό που απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγοντας πως «στην τοξικότητα θα απαντήσουμε με το κυβερνητικό έργο».

Πράγματι, οι μετρήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου δείχνουν πως υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό πολιτών –και σε κάθε περίπτωση κρίσιμο για την αυτοδυναμία– που αποστρέφεται την τοξικότητα και την άνευ ορίων κομματική αντιπαράθεση. Αυτό το κοινό έχει ως βασικό κριτήριο το πώς διαμορφώνεται η ζωή του, και η προσέγγισή του για τη Νέα Δημοκρατία, όπως ακριβώς έκανε και στις προηγούμενες εκλογές, αποτελεί βασικό στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT