Απαγόρευση εμπορίας λογισμικών παρακολούθησης

Απαγόρευση εμπορίας λογισμικών παρακολούθησης

Σήμερα ολοκληρώνεται η επίσκεψη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων (PEGA) στη χώρα μας. Χθες τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και εκπροσώπους των κομμάτων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα ολοκληρώνεται η επίσκεψη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων (PEGA) στη χώρα μας. Χθες τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και εκπροσώπους των κομμάτων. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με άξονα τη θέση «διαφάνεια παντού», ενημέρωσε για τις κινήσεις που έγιναν για την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η προστασία από κακόβουλο λογισμικό και, παράλληλα, να αυξηθεί η διαφάνεια στο πλαίσιο που διέπει τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Κομβική παρέμβαση είναι η απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης. Επιπλέον, το πλαίσιο που η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί αφορά την ενίσχυση του πλαισίου άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα –ήδη προβλέπεται η υπογραφή δεύτερου εισαγγελέα για άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας–, αλλαγές στην ΕΥΠ με ενίσχυση εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας και, τέλος, παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων με ενίσχυση της ΑΔΑΕ, δημιουργία φορέα κυβερνοασφάλειας, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο περί της άρσης απορρήτου εις βάρος του.

Από την κυβέρνηση σχολίαζαν και με αφορμή τις χθεσινές συναντήσεις της επιτροπής ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων με εργαλειοποίηση της υπόθεσης για μικροκομματικά οφέλη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για διπλό σκάνδαλο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα να επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε υπόμνημα στην επιτροπή. Οπως ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη, από τις 6 Οκτωβρίου, οπότε και κατέθεσε ο ίδιος στην ακρόαση της επιτροπής στο Στρασβούργο, δεν έχει προκύψει κάποια πρόοδος.

Στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης να πάει να ενημερωθεί είναι ουσιαστικά πρόσκληση να παρανομήσει, δεχόμενος άτυπη και παράτυπη ενημέρωση. Κάνει, επίσης, αναφορά στην αποφυγή κλήσεως κρίσιμων μαρτύρων από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής και καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Οπως αναφέρεται, ο κ. Ανδρουλάκης θα προχωρήσει σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε χθες να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, με τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος, όπως δήλωσε, ενημέρωσε για τα συμπεράσματα του πορίσματος του κόμματος από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT