Νόμοι με στόχο τη διαφάνεια

Προωθούνται στη Βουλή οι ρυθμίσεις για παρακολουθήσεις και «πόθεν έσχες»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είχε διαφανεί ήδη από πέρυσι και τις καταστροφικές πυρκαγιές ανά την Ελλάδα –και κυρίως σε Εύβοια και Αττική–, είναι όταν γίνεται ένα λάθος να λαμβάνονται αμέσως πρωτοβουλίες. Το φετινό καλοκαίρι έδειξε πως το μοντέλο μπορεί να δουλέψει, καθώς δεν επαναλήφθηκαν οι καταστροφές και όσες πυρκαγιές άναβαν, έσβηναν σχεδόν εν τη γενέσει τους. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόστηκε και μετά την υπόθεση των υποκλοπών. Το λάθος ήταν δεδομένο και τα κενά που υπήρξαν στον μηχανισμό οδήγησαν στην παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου. Πλην των δύο παραιτήσεων, ο πρωθυπουργός δρομολόγησε την αλλαγή του πλαισίου στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που πλήγωσε όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το προφίλ της χώρας διεθνώς.

Σε αυτό το σκέλος αναφέρθηκε αναλυτικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνοντας την PEGA κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, που θα προβλέπει αφενός σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών και αφετέρου ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων, προσθέτοντας ότι ήδη έχει νομοθετηθεί διπλή ασφαλιστική δικλίδα για τις άρσεις των απορρήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα με αυτή την παρέμβαση γίνεται η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν αλλαγές και στο υφιστάμενο πλαίσιο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Στόχος είναι να διασφαλίζεται η λογοδοσία αλλά και να υπηρετείται η ανάγκη της εθνικής ασφάλειας», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, που υπενθυμίζει πως παρότι πρόκειται για ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσουν όλες οι κυβερνήσεις και μελλοντικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργάστηκε στην εξεταστική επιτροπή και το μόνο που επιδίωξε ήταν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να εντοπίσει διαχρονικές παθογένειες.

Ιδιο ακριβώς μοντέλο αναμένεται να ακολουθηθεί και στο θέμα του «πόθεν έσχες» και των απαιτούμενων αλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές θα γίνονταν ούτως ή άλλως και χωρίς την υπόθεση Πάτση, καθώς οι αλλαγές αποτελούν προαπαιτούμενο για εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ωστόσο σαφές πως η υπόθεση Πάτση απέδειξε την αναγκαιότητα να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Μεταξύ άλλων, ένα πρόβλημα είναι πως, όπως λένε συμμετέχοντες στην επιτροπή, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι ορκωτοί ελεγκτές και εφόσον αυτοί βγάλουν θετικό πόρισμα, δύσκολα αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί από την επιτροπή ή από δικαστή. Αλλαγές αναμένεται να έχουμε και για τις ψευδείς ειδήσεις: Οπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, θα έχουμε απόσυρση του άρθρου 36 του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες, σχετικά με τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Από τα παραπάνω προκύπτει πως έως τα μέσα Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει σε αλλαγές σε θέματα που στην πράξη δεν λειτούργησαν. «Αλλάζουμε διαρκώς, βελτιωνόμαστε και διορθώνουμε λάθη», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως αυτή είναι η ουσία της πολιτικής και αυτό περιμένουν οι πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT