ΠΑΣΟΚ: Ζητούνται σύμβολα ανανέωσης και επαναπατρισμού

ΠΑΣΟΚ: Ζητούνται σύμβολα ανανέωσης και επαναπατρισμού

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου υπολογίζει το ΠΑΣΟΚ να έχει παρουσιάσει τις λίστες του – Στόχος και η προσέλκυση παλαιών ψηφοφόρων

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χρονοδιάγραμμα τη 15η Νοεμβρίου η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ γράφει και σβήνει ονόματα, βάζει τις τελευταίες πινελιές στις λίστες υποψηφίων του κόμματος. Οι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αποφασιστεί σύντομα αν θα πραγματοποιηθεί στις 20 ή στις 27 Νοεμβρίου. Η διεύρυνση, η ανανέωση, η προσέλκυση ενδιαφερομένων εκτός του στενού κομματικού συστήματος, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή διαστρωμάτωση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία επιδιώκεται μέχρι την τελευταία στιγμή να διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια. Και, στη σκιά της υπόθεσης Πάτση, ένας πολύ προσεκτικός έλεγχος εξυπακούεται. Αν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι δεν έχει προκύψει κάτι ανάλογο στο δικό τους κόμμα, τουλάχιστον όχι τα τελευταία χρόνια. Ούτως ή άλλως, αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, έλεγχος πάντοτε οφείλει να γίνεται. «Οταν αξιολογείς κάποιον ως υποψήφιο προφανώς και ερευνάς να μάθεις τι κάνει, πόσο επιτυχημένος είναι επαγγελματικά, αν έχει ανοίγματα κ.λπ. Αν έχει υπεράκτια εταιρεία μπορεί να μην καταφέρεις να το μάθεις, αλλά από τη συνολικότερη δραστηριότητά του διαμορφώνεις εικόνα. Ακόμα και για κάποιον που θα έρθει τελευταία στιγμή για να προσφερθεί, θα κάνεις έναν έλεγχο. Πολύ περισσότερο για εκείνους που βάζεις μπροστά σαν φαβορί», αναφέρει στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο οργανωμένος έλεγχος για τους υποψηφίους αφορά το ποινικό μητρώο τους, την ενδεχόμενη ύπαρξη δικαστικών εκκρεμοτήτων, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, το αν έχουν χρέη. Τον έλεγχο αναλαμβάνουν οι τοπικές οργανώσεις, που έχουν καλύτερη πληροφόρηση στις τοπικές κοινωνίες.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που υπήρξε και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Το θεωρούν δείγμα του αναγεννημένου ενδιαφέροντος που πιστεύουν ότι προκαλούν οι διεργασίες στο κόμμα. Πιστεύουν, επίσης, ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που παλαιότερα βρισκόταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ και απομακρύνθηκε τη μνημονιακή περίοδο, έπειτα από αναζήτηση διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική έκφραση των προσδοκιών του σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και επιθυμεί να επαναπατριστεί. Ενα από τα κρίσιμα στοιχήματα της τελικής διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων είναι να καταφέρει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες αυτών των ανθρώπων, να καταδειχθεί δηλαδή ότι το κόμμα παραμένει σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και μπορεί να εκπροσωπήσει τις προσδοκίες των πολιτών από το πολιτικό σύστημα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο φορέα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, Ευάγγελος Αργύρης, προσδιόρισε ως κεντρικές επιδιώξεις της διαδικασίας κατάρτισής τους την ανανέωση κατά τουλάχιστον 50% των προσώπων σε σχέση με τα προηγούμενα ψηφοδέλτια, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση διαφορετικών στρωμάτων της κοινωνίας, τη διαφάνεια και αξιοκρατία στις επιλογές, ώστε να μην υπάρχουν αιχμές και πικρίες για επικράτηση πελατειακών κομματικών κριτηρίων. Το στοίχημα της ηλικιακής ανανέωσης φάνηκε από νωρίς ότι κερδίζεται, καθώς σε συνέχεια του συνεδρίου του κόμματος ήταν εμφανής η προσέλκυση νέων προσώπων, ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αδιάφορα από την ηλικία όμως, επιδιώχθηκε, επίσης, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια ως υποψήφιοι για πρώτη φορά άνθρωποι με καλή επαγγελματική πορεία, που τους έχει δώσει εύσημα στις κατά τόπους κοινωνίες. Κριτήριο σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η εμπειρία μιας προσωπικής καταξίωσης και η μεταφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή προσώπων που γνωρίζουν πώς κινείται σε πραγματικούς ρυθμούς η κοινωνία και η οικονομία, ξέρουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσκολίες, έχουν να προτείνουν λύσεις. Τέλος, επιδιώχθηκε η ευρεία γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση περισσότερων περιοχών.

Κριτήρια ήταν η είσοδος νέων κατά 50% και η εκπροσώπευση διαφορετικών στρωμάτων.

Τα ονόματα

Οσον αφορά τα ονόματα, στην Α΄ Αθηνών δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Κώστα Σκανδαλίδη και του Παύλου Γερουλάνου, ενώ βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα, μεταξύ άλλων, της Ρωξάνης Μπέη και της Ζέφης Δημαδάμα. Στον Βόρειο Τομέα τη μάχη θα δώσουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Παναγιώτης Βλάχος, Κατερίνα Μπατζελή, Μιλένα Αποστολάκη αλλά και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στον Νότιο Τομέα αδιαπραγμάτευτη θεωρείται η υποψηφιότητα της Τόνιας Αντωνίου, ενώ εκεί θα δώσουν τη μάχη μεταξύ άλλων οι Παύλος Χρηστίδης, Στέφανος Ξεκαλάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Αναστασία Σιμητροπούλου. Στη Δυτική Αθήνα η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Καρχιμάκης θεωρούνται βέβαιοι, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα ενταχθεί και ο Θανάσης Κατερινόπουλος. Στην Ανατολική Αττική αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Σπύρος Βρεττός, ο Γιάννης Σμέρος. Για τη Δυτική Αττική ακούγεται το όνομα του Ηλία Λιβάνη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιθανό να επιλέξει τον Νότιο Τομέα αλλά και τα Χανιά για να είναι υποψήφιος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει πάνω του τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, αυτό θα κλείσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον χρόνο των εκλογών, ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που θα επικρατούν τότε και το πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί. Δεν αποκλείεται σε αυτό να φιλοξενηθούν, εφόσον αποφασιστεί να είναι υποψήφιοι, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. Στοίχημα είναι και οι υποψηφιότητες για τους αποδήμους όπου σοβαρή πιθανότητα να συμπεριληφθεί στο Επικρατείας φαίνεται να έχει η νομικός Ελένη Χρονοπούλου, η οποία έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες και διατηρεί καλή σχέση με τον κ. Ανδρουλάκη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT