Παζάρι Ερντογάν με Ουάσιγκτον

Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης Ουάσιγκτον – Αγκυρας στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης Ουάσιγκτον – Αγκυρας στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στην τουρκική πρωτεύουσα η συνάντηση ομάδας υψηλού επιπέδου άμυνας Τουρκίας – ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκαν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα άμυνας, αλλά και οι διμερείς σχέσεις στους τομείς αμυντικής συνεργασίας και αμυντικών βιομηχανιών. Το βασικό θέμα αφορά τα F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιπροσωπείες έχουν καταλήξει σε λεπτομέρειες, αλλά όλα θα κριθούν σε πολιτικό επίπεδο από τη Γερουσία.

Δεν θεωρείται τυχαίο πως στην ανακοίνωση, η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών προσδιορίζεται για «το επόμενο έτος», δίχως να οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Στην Τουρκία θα περιμένουν το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ για να δουν και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην Ουάσιγκτον, γεγονός που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τις αποφάσεις σχετικά με τα F-16.

Με αντικείμενο την προμήθεια F-16 από την Τουρκία, αλλά και την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO.

Εν τω μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση θα είναι το αίτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί από τη Σουηδία την έκδοση μελών του PKK και γκιουλενιστών (FETO) και κατηγορεί τη χώρα πως τους προστατεύει. Η κυβέρνηση της Σουηδίας υποσχέθηκε τη λήψη μέτρων σχετικά με τις οργανώσεις, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί στην Τουρκία κανένα μέλος τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και είχε υποστηρίξει πως η Σουηδία δεν έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί. Στην Τουρκία συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις με το ζήτημα της αγοράς των F-16, όπως και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε αναφορά σε κανένα από τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Στην Αγκυρα, πάντως, κυκλοφορούν φήμες για προβλήματα εντός της κυβερνητικής συμμαχίας ΑΚP-ΜΗP και υπάρχουν απόψεις για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι έντονα ενοχλημένος από τις επαφές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP με τους βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι εθνικιστές, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, υποψιάζονται πως οι κυβερνητικοί βουλευτές, με εντολή της προεδρίας, επιχειρούν να κάνουν «άνοιγμα» της τελευταίας στιγμής στους Κούρδους, με στόχο την εκλογική νίκη του κ. Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT