Παρακολουθήσεις: Στον Αρειο Πάγο χωρίς στοιχεία

Παρακολουθήσεις: Στον Αρειο Πάγο χωρίς στοιχεία

Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε ότι θα τα προσκομίσει προσεχώς

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιτήματα για αναβάθμιση της έρευνας αλλά και αναφορές ότι διαθέτει στοιχεία που θα προσκομιστούν προσεχώς, τα οποία θα τεκμηριώνουν το δημοσίευμα της Κυριακής στην εφημερίδα «Documento» για παρακολουθήσεις δεκάδων προσώπων, καθόρισαν τη χθεσινή συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με τον εκδότη της εφημερίδας, δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοσιογράφος δεν προσκόμισε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρόσθετα στοιχεία, πέραν του δημοσιεύματος που έκανε λόγο για παρακολουθήσεις επικοινωνιών κορυφαίων υπουργών, συγγενικών τους προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Τόσο ο δημοσιογράφος όσο και ο συνήγορός του Γιάννης Μαντζουράνης, εξερχόμενοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρθηκαν σε αιτήματα που υπέβαλαν για αναβάθμιση της έρευνας για τις παρακολουθήσεις και την ανάληψή της από ανώτατο ή ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό. Επίσης, σε αίτημα για ενοποίηση όλων των ερευνών που διεξάγονται –παράλληλα– από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις τόσο από τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όσο και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις από την εφημερίδα «Documento». Τα αιτήματα κατατέθηκαν και γραπτώς, ενώ δεν δόθηκαν άλλα στοιχεία στον κ. Ντογιάκο. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τόνισε ότι διαθέτει στοιχεία που θα κατατεθούν «όπως πρέπει», ενώ επέκρινε τη Δικαιοσύνη για καθυστερήσεις στις έρευνες, σχολιάζοντας ότι «πετάει την μπάλα στην εξέδρα».

Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές της Αθήνας (Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών) μετά την παραγγελία του Ισίδωρου Ντογιάκου έχουν παρέμβει για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» και την έρευνα έχει αναλάβει η προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου. Ο Κώστας Βαξεβάνης ήδη εκλήθη από την εν λόγω εισαγγελέα σε κατάθεση στο πλαίσιο της παραγγελίας Ντογιάκου, προκειμένου να εξεταστεί και να καταθέσει όσα στοιχεία διαθέτει, αλλά αρνήθηκε λόγω της επίσκεψής του χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος παρήγγειλε έρευνα για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento».

Ο δημοσιογράφος πέραν των επικρίσεων για τις ενέργειες της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε σε εμπλοκή της κυβέρνησης στις παρακολουθήσεις, μίλησε για οργανωμένο κύκλωμα παρακολουθήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι την ευθύνη φέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον οποίο χαρακτήρισε «εγκέφαλο των υποκλοπών». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη, ενώ η συνέχεια των ερευνών έπεται τις επόμενες ημέρες, είτε με την κλήση Βαξεβάνη από την αρμόδια εισαγγελέα που έχει τον φάκελο στα χέρια της, είτε με άλλες ενέργειες που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές.

Πάντως, οι έρευνες για τις καταγγελίες Κουκάκη – Ανδρουλάκη για την ώρα δεν έχουν καταλήξει κάπου και βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι εισαγγελείς που χειρίζονται τις σχετικές υποθέσεις προς το παρόν είναι τρεις. Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ήταν παρών και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος προΐσταται της Εισαγγελίας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελλομένων.

Δήλωση Σχοινά

Μια σημαντική δήλωση έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το βιβλίο του Κώστα Μποτόπουλου με τίτλο «Το τοπίο της Δημοκρατίας». Ο κ. Σχοινάς είπε μεταξύ άλλων ότι «επιχειρηματικά συμφέροντα και οργανωμένες ομάδες που διαγκωνίζονται για κέρδη και επιρροή δεν θα εκτρέψουν τη χώρα από την ευρωπαϊκή της τροχιά που με θυσίες κατοχύρωσαν οι Ελληνες. Η χωρίς όρους και προϋποθέσεις εμπορία και χρήση κακόβουλου λογισμικού δεν πρέπει να καταστεί νέα κανονικότητα. Η Ε.Ε. έκανε ένα πρώτο βήμα με τη Media Freedom Act, που απαγορεύει τη χρήση τέτοιων δυνατοτήτων κατά των δημοσιογράφων. Είναι τώρα επείγον να τεθεί ένα ισχυρό, ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προσφέρει συνολικά εγγυήσεις και θα θέτει σαφή όρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT