Προχωράει η κατασκευή φρεγατών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI, που παράγεται από τα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν για λογαριασμό του γαλλικού ναυτικού, παραβρέθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσκεκλημένος του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί. Η φρεγάτα «Amiral Ronarc’h» είναι, βεβαίως, πολλαπλώς ενδιαφέρουσα για την ελληνική πλευρά, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει το 2025 τα δύο επόμενα πολεμικά πλοία της κλάσης «Κίμων», όπως έχει αποφασιστεί να ονομαστεί από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέβλεψε και την πρόοδο των εργασιών για τη δεύτερη φρεγάτα FDI, που ναυπηγείται παράλληλα στο Λοριάν για το Π.Ν.

Στη Γαλλία ο κ. Παναγιωτόπουλος – Για τουρκικό παραλογισμό που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο έκανε λόγο ο κ. Δένδιας.

Στην Αθήνα υπάρχει, την ίδια στιγμή, ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υποδεχόμενος χθες στην Αθήνα τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννη Κασουλίδη, μίλησε για τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται και παραλογισμό που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο. Γι’ αυτό, όπως είπε, θα συνεχίσει να διεθνοποιεί το πρόβλημα. «Τις τελευταίες μέρες έχω συναντηθεί με έξι ομολόγους μας και αυτή την εβδομάδα θα συναντηθώ με άλλους τρεις», είπε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Εξηγώ σε όλους τους συναδέλφους ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά είναι σε ισχύ και ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από την πλευρά της Τουρκίας, ή οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, θα επιφέρει ευρωπαϊκή αντίδραση». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο «καψώνι» των τουρκικών αρχών στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη. «Αυτή η πράξη δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν στη Σμύρνη ως προεδρεύων ευρωπαϊκού οργάνου, όχι ως Ελληνας περιφερειάρχης» είπε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι «υπήρξε καταδίκη της συμπεριφοράς αυτής και από Τούρκους αξιωματούχους», και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε διάβημα στην Αγκυρα για την υπόθεση.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο περιγράφοντας την υπογραφή του ως «αρνητική εξέλιξη», σημειώνοντας, βέβαια, ότι είναι αντίθετο στον οδικό χάρτη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, καθώς και πως έχει ήδη καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και πολλά μεμονωμένα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT