Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Κέρι για το κλίμα

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Κέρι για το κλίμα

Στην ατζέντα η διμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο της συνόδου COP27 στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος στις ΑΠΕ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Τον στόχο της χώρας να βρεθεί «στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη» ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων, ομιλιών και συναντήσεων που είχε στο πλαίσιο της συνόδου COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στη Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

«Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη» και «να συμβάλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού υπογράμμισε ότι «η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους», έκανε ιδιαίτερη μνεία αφενός στις συζητήσεις με το Κάιρο «για την κατασκευή καλωδίου για τη μεταφορά φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, που θα παράγεται από τον ήλιο» και αφετέρου στην αξιοποίηση των καθαρών μορφών ενέργειας από τη χώρα μας: «Σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται σήμερα από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό. Τον προηγούμενο μήνα πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο όταν για πέντε ώρες, μια ηλιόλουστη μέρα του Οκτωβρίου με ανέμους, η ηλιακή και αιολική ενέργεια κάλυψαν το 100% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης και με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας –της μεγαλύτερης στον κόσμο– για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων στον τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT