Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει στο χαρτί των συνεργασιών

Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει στο χαρτί των συνεργασιών

Η Κουμουνδούρου τονίζει πως μια κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις κάλπες της απλής αναλογικής μπορεί να αντιπροσωπεύει καλύτερα τους πολίτες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον δρόμο των συνεργασιών και της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή των εκλογών δεν έχει παρεκκλίνει ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε και τον πήχυ μιας πιθανής συμπόρευσης των κεντροαριστερών δυνάμεων της νέας Βουλής. «Δεν θα είναι μια κυβέρνηση του 30% ή 35%, μπορεί να είναι του 45%, μπορεί να είναι του 50%. Αυτό είναι η απλή αναλογική, γι’ αυτό είναι και καλό πράγμα η απλή αναλογική, δεν δημιουργεί χάος».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η λαϊκή στήριξη ευρύτερων δυνάμεων μπορεί να αντιπροσωπεύσει πολύ καλύτερα τους πολίτες στη νέα Βουλή. Αν δηλαδή η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική, σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα θα δει την επιλογή που έκανε στις κάλπες να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Η αριθμητική, με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις, είναι ξεκάθαρη για το τι εννοεί ο τέως πρωθυπουργός. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, είτε θα συγκυβερνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να φθάσει περίπου στο 45% είτε θα δώσει τα χέρια και με τον Γιάνη Βαρουφάκη για να πλησιάσει την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο κινείται δημοσκοπικά στο 11%-12%, ενώ το ΜέΡΑ25 οριακά στο 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κόψει πρώτος το νήμα θα πρέπει σίγουρα να κινηθεί πάνω από τη ζώνη του 30%, κοντά ίσως στα ποσοστά του 2015.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις τελευταίες του συνεντεύξεις εμφανίζεται έτοιμος να συμβάλει, υπό προϋποθέσεις, στη συγκρότηση κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας ψηφίζει την απλή αναλογική και βγαίνει από τη ΔΕΘ και λέει: “Δεν θα κάνω εγώ την κυβέρνηση των ηττημένων”. Μα τι σημαίνει απλή αναλογική; Γιατί την έφερε; Πρώτοι στη Δανία είναι οι σοσιαλδημοκράτες. Πρωθυπουργός είναι από τη Δεξιά γιατί έκαναν μια άλλη κυβέρνηση», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διαφωνώντας με τη στρατηγική της πρωτιάς που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Βάζοντας ενδεχομένως –εφόσον εξασφαλίσει ένα καλό ποσοστό– και τον εαυτό του στο παιχνίδι της διεκδίκησης της εξουσίας μέσω της τρίτης εντολής. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσω οτιδήποτε κάνει την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να πάμε σε μια εποχή προγραμματικών κυβερνήσεων με πρόσωπα τα οποία θα αξιολογούνται από τον ελληνικό λαό».

Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η τελευταία αναφορά δεν περιλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία. Το γυαλί έχει σπάσει μετά τις παρακολουθήσεις και η πρόσφατη συμπόρευση στη Βουλή Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν σημαίνει κάτι. Οπως τονίζουν, οι υποκλοπές έχουν φέρει Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου κοντά και η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποτελεί μια νίκη που έγινε με συντονισμένες ενέργειες, με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT