Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει ξανά σε αντιδεξιό μέτωπο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει ξανά σε αντιδεξιό μέτωπο

Τα επόμενα βήματα της Κουμουνδούρου

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρώτο «βιολί» την ακρίβεια και δεύτερο τις παρακολουθήσεις θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές. Σε διάταξη συμφωνικής ορχήστρας της κλασικής μουσικής περιόδου –και όχι εποχής μπαρόκ με ολιγομελή συνοδεία– «τα βιολοντσέλα και τα κοντραμπάσα» θα ηχούν στους ρυθμούς της υπόθεσης του Ανδρέα Πάτση που θα συνδυαστεί με τις προτάσεις της Κουμουνδούρου για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος. Στα «πνευστά» το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες θα γίνει ακόμα πιο επιτακτικό και στα «κρουστά» η κινηματική αφύπνιση, μετά την πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, είναι ο επόμενος ηχηρός τόνος που θα δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ηδη σχεδιάζονται στα μπλοκ του κόμματος, ενόψει της πορείας του Πολυτεχνείου την Πέμπτη, τα συνθήματα για τις ανατιμήσεις στην αγορά με ειδικές αναφορές στα ζητήματα δημοκρατίας που είναι επίκαιρα σε κάθε επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η αναστάτωση που προκλήθηκε από τα τελευταία δημοσιεύματα του Documento ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τον αρχικό θόρυβο του Αυγούστου, όταν έσκασε το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Εμφανίζονται πεπεισμένοι πως θα έρθουν νέες αποκαλύψεις που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί εύκολα το Μαξίμου και κυρίως οι βουλευτές της πλειοψηφίας που «βλέπουν να έχουν λιγότερους συμμάχους και στον χώρο των media», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εχουν μιλήσει πολλές φορές στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιδεξιού και αντικυβερνητικού μετώπου, όμως είναι η πρώτη φορά που το βλέπουν να συγκροτείται.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συγκληθεί στα τέλη του μήνα και εκεί θα βρεθούν έπειτα από απαίτηση της μειοψηφίας οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννη Λαβράνος και Ταλ Ντίλιαν. «Τι θα γίνει αν οι επιχειρηματίες πουν πως γνωρίζουν τον πρωθυπουργό;» αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου δείχνοντας τον λόγο για τον οποίο τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν είχαν περάσει το κατώφλι της Βουλής έως τώρα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως ακόμα και αν δεχθούν ότι υπάρχει ένα κέντρο παρακολούθησης με το Predator το οποίο δεν το γνωρίζουν στο Μαξίμου, ποιος είναι ο λόγος που δεν κάνουν «φύλλο και φτερό» την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό;

Στην τελευταία του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε την πιο σφοδρή επίθεση έως τώρα στον πρωθυπουργό. Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, πιστεύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ρολόι για το Μαξίμου δεν μπορεί να γυρίσει πίσω μετά τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση. Αυτή εκτιμούν πως ήταν η «τομή» που αναδιαμόρφωσε το πολιτικό περιβάλλον.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η υπόθεση Πάτση ήταν σημείο καμπής για την κυβέρνηση.

«Για έναν πρωθυπουργό που εμφανίζεται αδίστακτος σε θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας, προφανώς δεν του καίγεται καρφί για το αν ο κόσμος βγάζει ή δεν βγάζει τον μήνα», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στην «Κ». Το ότι, σύμφωνα με την MRB, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Κυριάκου Μητσοτάκη σε καταλληλότητα για τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών και της μεσαίας τάξης ήταν τα καλύτερα νέα που έχουν ακούσει στην Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες. Από εδώ και πέρα εκτιμούν πως οποιαδήποτε «στραβή στη βάρδια» της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να κοστίσει ακόμα και την προσφυγή στις κάλπες. Να αναγκαστεί δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Υπάρχουν δύο απόψεις στην Κουμουνδούρου. Κατ’ αρχάς, όσοι θεωρούν πως με το που θα μπει το νέο έτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να «πατήσει το κουμπί». Υποστηρίζουν πως όταν το ημερολόγιο γυρίσει σελίδα στο 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πολύ πιο ευέλικτος στο να προκηρύξει εκλογές, αφού η δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας θα έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.

Η άλλη σχολή σκέψης αναφέρει πως θα ήταν «ομολογία ήττας» να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες από τον Φεβρουάριο. Στην καρδιά του χειμώνα θα ήταν παρακινδυνευμένο, ενώ εκτιμούν πως ευελπιστεί μέχρι το τέλος της άνοιξης να έχει βρεθεί μια λύση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και η χώρα να έχει μπει παράλληλα σε τουριστική τροχιά.

Ο κατώτατος μισθός

Σημαντικός παράγοντας είναι ακόμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου. Ποιος πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να το πιστωθεί αυτό προεκλογικά; Υπάρχουν στελέχη στην Κουμουνδούρου που παραδέχονται πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρπαζε την ευκαιρία να «τρέξει» τις πολιτικές εξελίξεις πέρυσι την άνοιξη, περίπου στα τρία χρόνια της κυβερνητικής θητείας, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εσωκομματική ησυχία που έχει κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα αποτελεί σημαντικό αρωγό στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Στα πρότυπα των αναπτυξιακών συνεδρίων που είχαν πραγματοποιηθεί αναμένεται το επόμενο διάστημα να οργανωθούν συνδιασκέψεις ανά περιφέρεια με αντικείμενο την εξειδίκευση του προγράμματος για την πολιτική αλλαγή.

Επόμενος μεγάλος σταθμός θα είναι σε περίπου ένα μήνα η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να εντατικοποιεί τις συσκέψεις με τους τομεάρχες του κόμματος. Είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που δεν σκέφτονται να προχωρήσουν αυτή τη στιγμή στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας. «Γιατί να χαρίσουμε δύο ψήφους εμπιστοσύνης στην πλειοψηφία μέσα σε ένα μήνα;» τονίζουν χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας πως κανείς κυβερνητικός βουλευτής δεν θα κινδύνευε στο παρά πέντε των εκλογών να μείνει εκτός ψηφοδελτίων. «Οταν θα κάνουμε πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει να είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η κυβέρνηση πέφτει», τόνιζε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας στην «Κ», εννοώντας πως μόνο καταιγιστικές αποκαλύψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT