Επικίνδυνα παιχνίδια από την Αγκυρα – Στοχοποιεί ΗΠΑ και Αθήνα

Επικίνδυνα παιχνίδια από την Αγκυρα – Στοχοποιεί ΗΠΑ και Αθήνα

Ανεβάζει τους τόνους ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και κατηγορεί ΗΠΑ και Ελλάδα για το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανεβάζει τους τόνους ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και κατηγορεί ΗΠΑ και Ελλάδα για το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 81. Aνάμεσα στους τραυματίες είναι και μία Ελληνίδα. Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε ότι η φερόμενη ως δράστις της επίθεσης θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα αν δεν είχε συλληφθεί και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ. Εν συνεχεία ζήτησε να επανεξεταστεί η συμμαχική σχέση μεταξύ των δύο χωρών!

Ο κ. Σοϊλού κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον για το τρομοκρατικό χτύπημα. «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας. Τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπάνι, έχοντας τη νοοτροπία να διαταράξουν την ηρεμία της Τουρκίας στέλνοντας χρήματα από τη Γερουσία τους. Πρέπει να συζητηθεί η συμμαχία μας με ένα τέτοιο κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας στους ισχυρισμούς του πρόσθεσε και την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «με μια επιτυχημένη επιχείρηση συλλάβαμε τους τρομοκράτες. Αν δεν τους είχαμε συλλάβει, σήμερα θα είχαν διαφύγει στην Ελλάδα».

Απάντηση από Αθήνα

Ο Σ. Σοϊλού υποστήριξε πως η φερόμενη ως δράστις της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα αν δεν είχε συλληφθεί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε άμεσα στον Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέροντας ότι «η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «η κυβέρνηση είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη. Είναι απολύτως καταδικαστέες πράξεις όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη. Η χώρα έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο».

Τις τελευταίες εβδομάδες Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να ισχυρίζονται πως η Αθήνα στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση PKK με τη λειτουργία «στρατοπέδου εκπαίδευσης» στο Λαύριο. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες αναταραχές που μας προκαλεί η Ελλάδα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ειδικά αυτό το θέμα του “Στρατοπέδου Λαυρίου’” δεν είναι κάτι εύπεπτο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «μεταξύ των τραυματιών από την προχθεσινή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι μία Ελληνίδα, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσμα γυαλιού και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της πόλης».

Ξημερώματα της Δευτέρας, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη της φερομένης ως δράστιδος της τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία σύμφωνα με τις Αρχές είναι η συριακής καταγωγής Αλχάμ Αλμπασίρ, ενώ υποστηρίζεται πως παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από το PKK και την YPG και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας. «Ελαβε εντολή από το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG, στο Κομπάνι της Συρίας. Ομολόγησε ότι πραγματοποίησε τη βομβιστική επιχείρηση και έφυγε από το σημείο. Οι έρευνες συνεχίζονται», σημειώνει η τουρκική αστυνομία. Πάντως και το PKK και η YPG αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους στο τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δράστις να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος. Σημειώνεται, τέλος, πως ο Σουλεϊμάν Σοϊλού από το βράδυ της Κυριακής είχε δηλώσει τη βεβαιότητά του ότι πίσω από τη φονική έκρηξη είναι το PKK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT