Ε.Ε.: Στην ατζέντα οι κοινές επενδύσεις στην Αμυνα

Ε.Ε.: Στην ατζέντα οι κοινές επενδύσεις στην Αμυνα

Τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αμυντικής συνεργασίας της Ε.Ε. συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας και ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αμυντικής συνεργασίας της Ε.Ε. συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας και ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για μια ανταλλαγή απόψεων, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ.

Κατά την είσοδό του ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την Ε.Ε. «είναι πιο στενή από ποτέ», φθάνοντας σε «πρωτοφανή επίπεδα» σε μια πιο επικίνδυνη εποχή, χαιρετίζοντας τη γενναιότητα και τις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στη Χερσώνα, αλλά προειδοποιώντας ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας ενημερώθηκαν για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και συμφώνησαν ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή, που προβλέπει ότι σε πρώτο χρόνο 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα εκπαιδευθούν στο έδαφος περισσότερων από 20 κρατών, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα για την ενίσχυση των αμυντικών αναγκών της χώρας. «Ο πόλεμος αυτός είναι ένας πόλεμος εφοδιασμού», επισήμανε ο κ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Οι αλυσίδες εφοδιασμού και τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα είναι ζωτικής σημασίας», είπε, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των ευρωπαϊκών κρατών μέσω της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες παρόντος του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που προειδοποίησε πως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Στο συμβούλιο των υπουργών συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη κοινών επενδύσεων για την άμυνα, καθώς και η ανάγκη αύξησης του βαθμού συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών στρατευμάτων. Σύμφωνα με τη συντονισμένη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται ότι τα κράτη-μέλη, τα οποία το 2021 επένδυσαν 214 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να ξοδέψουν τουλάχιστον 70 δισ. περισσότερα ώστε να καλύψουν το έλλειμμα αμυντικών επενδύσεων και να αυξήσουν την ετοιμότητα της Ε.Ε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εργασθούν για την αύξηση της συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων στο 35%, αφού αυτή τη στιγμή τα στρατεύματα συνεργάζονται μόνο κατά 18%.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Μπορέλ είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει από κοινού αγορά αμυντικού εξοπλισμού από την πλευρά της Ε.Ε., ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των αμυντικών πόρων. Πρόθεση των Βρυξελλών φέρεται να είναι τα κράτη-μέλη να προσεγγίσουν ως μπλοκ την αμυντική βιομηχανία για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας και χαμηλότερων τιμών για την αγορά εξοπλισμού.

Εξάλλου, οι υπουργοί Αμυνας εξέτασαν δύο σενάρια για την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης των ευρωπαϊκών στρατευμάτων, τα οποία αφορούν τη διάσωση και εκκένωση αμάχων και την επακόλουθη φάση σταθεροποίησης περιοχών ύστερα από περιόδους κρίσης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν σχετικές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ έως το 2025 τα σχέδια ταχείας ανάπτυξης θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικά.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, απ’ όπου έχουν προέλθει συνολικά 3,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος και αποτελούν τα 2/3 του συνολικού προϋπολογισμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT