ΣΥΡΙΖΑ: Τα κόκκινα δάνεια στην ατζέντα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κόκκινα δάνεια στην ατζέντα

Δέσμη προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος, ενώ ο Αλ. Τσίπρας σχεδιάζει να απαντήσει στα διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης ενόψει κάλπης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα βρεθεί την Παρασκευή στη Βουλή για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα. Η τέταρτη συνεχόμενη ερώτηση, άλλωστε, έγινε περισσότερο για να συντηρείται το θέμα των παρακολουθήσεων στην κορυφή της ατζέντας. Η υπόθεση των υποκλοπών της ΕΥΠ συμβαδίζει καθημερινά με την αντιπολιτευτική ατζέντα της Κουμουνδούρου, που στο επίκεντρό της έχει την ακρίβεια στην αγορά.

Η παρουσία βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού δεν ήταν αρκετή ώστε η επιχείρηση έξωσής της να λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα εκεί ήταν συμβολική, καθώς το θέμα των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί τη μεγάλη πληγή που δεν θέλησε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και συνδέεται άμεσα με την υπόθεση του διαγραφέντος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο ότι «την ιστορία αυτή θα τη βλέπουμε πλέον διαρκώς εξαιτίας του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και υπογράμμισε ότι «την περίοδο των μνημονίων, παρά τις πιέσεις της τρόικας, υπήρχε προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό κι εμείς κάναμε τότε πρόταση δυσπιστίας στον κ. Σταϊκούρα και μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί. Τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες».

Το επόμενο θέμα που θα «ανεβάσει» πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Το σχέδιο βασίζεται στους εξής άξονες:

• Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά, σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για «κούρεμα» και μέρους της βασικής οφειλής.

• Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, για τις τράπεζες και για τα funds.

• Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.

• Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Μετά τις Σέρρες, το επόμενο «γαλάζιο κάστρο» που θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι η Πέλλα. Η σημερινή παρουσία του συμπίπτει με τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός στην Πάτρα και αναμένονται απαντήσεις στα εκλογικά διλήμματα που έβαλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι σαφές πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν τίποτα να πέφτει κάτω. Οι παρεμβάσεις του προέδρου μέσω περιοδειών, συνεντεύξεων, άρθρων και ομιλιών σε φόρουμ θα πυκνώνουν και θα είναι καθημερινές όσο πλησιάζουμε στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT