Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα… κωδικοποιεί τις προκλήσεις

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα… κωδικοποιεί τις προκλήσεις

Τι αναφέρει στην ετήσια έκδοση του δελτίου με τίτλο «Η εξωτερική πολιτική μας το 2023» για νησιά, χωρικά ύδατα και μουσουλμανική μειονότητα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tις πάγιες θέσεις της Αγκυρας εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ετήσια έκδοση του δελτίου με τίτλο «Η εξωτερική πολιτική μας το 2023». Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» και «γενοκτονίες ταυτότητας της μειονότητας στη Θράκη».

Στο επίσημο δελτίο του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας τονίζεται πως «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου». Η Αγκυρα υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται στα όρια που έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ και σημειώνει πως «σε αυτή την υφαλοκρηπίδα έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα». Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμία επήρεια των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και αναγνωρίζει σε αυτά μόνο δικαίωμα χωρικών υδάτων 6 μιλίων.

Η Αγκυρα στο επίσημο δελτίο αναφέρει πως «η παραβίαση από την Ελλάδα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τίθεται υπόψη της διεθνούς κοινότητας με επιστολές που αποστέλλονται στον ΟΗΕ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας και ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας μέσω καταπιεστικών νόμων και πρακτικών, καλείται σε κάθε ευκαιρία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να τερματίσει τις πολιτικές εκφοβισμού της κατά της τουρκικής μειονότητας».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ομιλία του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση και υποστήριξε πως κινείται «με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με διεκδικήσεις και απαιτήσεις που ξεπερνούν τη λογική και τον νόμο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο κ. Ακάρ στην ομιλία του στην επιτροπή του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του εγκάλεσε την Ελλάδα πως «κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό, εφευρίσκοντας μια έννοια που ονομάζεται “νεοοθωμανική”, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επεκτάθηκε 3 φορές σε 7 στάδια επιδιώκοντας τη “Μεγάλη Ιδέα” από την ημέρα που ιδρύθηκε και ήρθε ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τουρκίας».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε πως η Αθήνα καταπιέζει τη μειονότητα στη Θράκη και ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η Ελλάδα προσπαθεί να εκφοβίσει τους “Τούρκους” με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, κάνει σχεδόν συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας, συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και βοηθάει και υποστηρίζει τρομοκράτες, ειδικά στο στρατόπεδο του Λαυρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ακάρ έκανε και αναφορές στην Ιστορία, υποστηρίζοντας πως «οι πραγματικές θηριωδίες και η γενοκτονία διαπράχθηκαν από την Ελλάδα στην εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Τριπολιτσά και στην προσπάθειά της να εισβάλει στην Ανατολία μεταξύ 1919-1922. Aυτή είναι η αλήθεια και την ξέρουν όλοι. Από αυτή την άποψη, αν η Ελλάδα αναζητάει γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη», είπε. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας ανέφερε, τέλος, πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT