Με τρία «χαρτιά» στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Με τρία «χαρτιά» στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Ο Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί στη συζήτηση του νομοσχεδίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις έξι αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ μετά τη δημόσια διαβούλευση να ολοκληρώνουν τη διαδικασία, το επόμενο βήμα είναι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας να εισέλθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και οι πολιτικοί αρχηγοί να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Μετά τη θεσμική ολοκλήρωση της διαδικασίας και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το θέμα των υποκλοπών δεν έχει επηρεάσει την κυβέρνηση όσο θα ανέμενε η αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να περάσει στην αντεπίθεση. Εξ ου και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δώσει το «παρών» ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης –την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη–, ο οποίος θα εστιάσει στα εξής:

Πρώτον, η κυβέρνηση μόλις έγινε γνωστό το θέμα προχώρησε στις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να θωρακιστεί το σύστημα και να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Δεύτερον, το θέμα των παράνομων λογισμικών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά υπάρχει σε όλο τον κόσμο, με κυβερνήσεις –όπως προσφάτως της Ισπανίας– να έχουν έρθει αντιμέτωπες με παρόμοια φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που νομοθέτησε πως τέτοια λογισμικά είναι παράνομα, αυστηροποιώντας το πλαίσιο πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες να αποφευχθούν από την κυβέρνηση λάθη με πολιτικό κόστος.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης, με φόντο, όπως προειπώθηκε, και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μικρή φθορά της κυβέρνησης, αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στον αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης για προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός θέματος που είναι μεν σοβαρό, η κυβέρνηση ωστόσο πήρε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση πως η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο και να μην έχει το εκλογικό κόστος που φοβόταν πως θα έχει, αρκεί από εδώ και στο εξής να μη γίνει νέο λάθος. Η τακτική «αναγνωρίζω τα λάθη και τα διορθώνω» έχει αποδώσει έως τώρα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις –κακή αντιμετώπιση κακοκαιρίας, μεγάλες πυρκαγιές του 2021, λάθη τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας–, αλλά όσο προστίθενται λάθη τόσο μικραίνουν τα περιθώρια ανοχής που είχαν οι πολίτες το 2020 και το 2021, καθώς λειτουργούν σωρευτικά.

Η «εντολή» του πρωθυπουργού είναι άπαντες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και έως τις εκλογές να υπάρχει αυστηρή πειθαρχία για την αποφυγή λάθους.

Ο χρόνος των εκλογών

Οσον αφορά τον χρόνο των εκλογών για τον οποίο γίνεται πολλή συζήτηση, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Το σενάριο να στηθούν κάλπες Ιανουάριο ή Φεβρουάριο είναι πολύ αδύναμο. Αντιθέτως, οι πιθανότητες να προκηρυχθούν εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου για να διεξαχθούν είτε στις 26 Μαρτίου είτε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου –στις 2 ή στις 9 Απριλίου– είναι μεγάλες.

Κυβερνητικές πηγές άλλωστε τονίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει τον απαραίτητο χρόνο έως τις εκλογές να πραγματοποιήσει προσωπικές περιοδείες σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες της χώρας, όπως θα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα, που θα βρεθεί στην Τρίπολη και θα αναφερθεί σε έργα ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT