Βουλή: Πρεμιέρα με ένταση για υποκλοπές

Βουλή: Πρεμιέρα με ένταση για υποκλοπές

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ΕΥΠ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Σε τεταμένο κλίμα άρχισε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις, υπό τον τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», με τον προγραμματισμό να προβλέπει ότι θα εισαχθεί προς τελική έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, του οποίου το περιεχόμενο συναντά από εντάσεις και επιφυλάξεις έως και την πλήρη αποδοκιμασία μερών της αντιπολίτευσης, θωρακίζει την πολιτεία έναντι φαινομένων που απασχολούν το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Η προσπάθεια γίνεται για να καλύψουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη νομοθεσία, που έχει αναφορά στο 1994», σημείωσε ο κ. Κ. Τσιάρας. Για «κινδύνους, που διαπιστώνουμε συνεχώς και παντού, ιδίως στις παρούσες συνθήκες διεθνούς ρευστότητας και αυξανόμενων προκλήσεων, οφείλουμε να έχουμε τα ενδεδειγμένα εργαλεία για να τους αποκρούσουμε», επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Μαξ. Χαρακόπουλος.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Ευρ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «νομοθετική πρωτοβουλία που μας βάζει στην πρωτοπορία» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυβέρνηση «μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία, ξεπερνώντας την αδράνεια του παρελθόντος» αναφορικά με το προϋπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. «Η κυβέρνηση», υποστήριξε, «τολμά να διορθώσει τα λάθη της νομοθεσίας, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο πλαίσιο, ισορροπώντας μεταξύ εθνικής ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων». Σε οξείς τόνους, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημ. Τζανακόπουλος αντέτεινε πως το νομοσχέδιο «δεν καλύπτει κανένα κενό. Τα κάνετε χειρότερα όλα», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία, για να συνεχίσει: «Το σχέδιο νόμου έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων όλες τις παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων των τελευταίων μηνών. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη. Είναι μετρημένες οι μέρες σας στην κυβέρνηση και κάποιοι με όνομα και επώνυμο θα δώσουν λογαριασμό και στον λαό και στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν τετελεσμένα αδικήματα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χ. Καστανίδης έκανε λόγο για «νομοθετική γονατογραφία», υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι «η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο», και προανήγγειλε εκ μέρους του πολλές λεπτομερείς παρεμβάσεις με συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις κατά τη διάρκεια της επί των άρθρων συζήτησης, σε συνεδρίαση η οποία θα διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Θα έχει προηγηθεί άλλη συνεδρίαση με αντικείμενο την ακρόαση φορέων, μεταξύ των οποίων είναι και η ΑΔΑΕ, η οποία –ως γνωστόν– έχει εκφράσει σειρά παρατηρήσεων για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Αντιρρήσεις και ενστάσεις διατυπώθηκαν και από το ΚΚΕ, την Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT