Με το βλέμμα στις κάλπες τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδίασαν την εξελισσόμενη από χθες –κορυφώνεται σήμερα– κοινοβουλευτική τους σύγκρουση με την κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις προωθούμενες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Η σύγκρουση αυτή χαρακτηρίζεται μεν από τη γενική διαπίστωση πως η υφιστάμενη κατάσταση του ΕΣΥ χρήζει βελτιωτικών παρεμβάσεων, αναδεικνύει δε τις διαφορές αντίληψης και πολιτικών θέσεων, όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τον χαρακτήρα των αναγκαίων αλλαγών.
Σημείο αναφοράς των διαρκών αντιπαραθέσεων είναι η ίδρυση του ΕΣΥ το 1983, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει με έμφαση αναφορές στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους Α. Παπανδρέου και Γ. Γεννηματά. Και με αυτό το χρονικό ορόσημο υπήρξε αντιπαράθεση, με επίδικο το ποια πολιτική είναι προοδευτική ή οπισθοδρομική.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γυρνάει την ιατρική στη δεκαετία του 1950 – Είστε οπισθοδρομικοί, του απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απάντησε χθες: «Αποκαλείτε τους εαυτούς σας προοδευτικούς. Ε όχι, δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα υγείας που οργανώθηκε σαράντα χρόνια πριν».
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «εμβληματική μεταρρύθμιση» εκείνη την περίοδο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γυρνάει «την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή του 1950, του 1960, του 1970» και πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε ένα νέο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας, με μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ, αποτελεί μέρος της ιστορίας μας», τόνισε ο Μιχ. Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ), επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολούθησε ως κυβέρνηση πολιτικές ανεπιτυχείς για τη δημόσια υγεία. Καταγγελτικός έναντι της κυβέρνησης αλλά επικριτικός και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος επιτέθηκε κυρίως στη Ν.Δ., ενώ μίλησε και για άλλες υποθέσεις, όπως για τους εμβολιασμούς, τις εξορύξεις και το Μακεδονικό. Για νομοσχέδιο «έκτρωμα» έκανε λόγο το ΜέΡΑ25.