Ο καίριος ρόλος της διασποράς

Η ενίσχυσή της συζητήθηκε στη χθεσινή εκδήλωση προς τιμήν του νέου επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Τεντ Ντόιτς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Το πρώτο βήμα μιας μεγάλης, οργανωμένης προσπάθειας να ενισχυθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική στη δράση της η ελληνική διασπορά έγινε χθες στην Αθήνα με την εκδήλωση προς τιμήν του νέου επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Τεντ Ντόιτς. Το δείπνο διοργάνωσαν η «Κ», το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στον διαχρονικά καίριο ρόλο της διασποράς για τη χώρα μας και στην υποστήριξη, υλική και ηθική, που δόθηκε σε κάθε κρίσιμη στιγμή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στον χαιρετισμό του. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί η προσφορά αυτή να οργανωθεί καλύτερα», πρόσθεσε.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην επιθετική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας, που εκδηλώνεται με σειρά προκλήσεων. Ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς υπογράμμισε ότι η διασπορά είναι ένα τεράστιο asset για τη χώρα μας, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως, και μέσα από τη σειρά εκδηλώσεων που εγκαινιάστηκε χθες στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματική. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις ελληνικές και τις εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον διευθυντή της αγγλόφωνης «Κ» Αθανάσιο Ελλις, τον Τεντ Ντόιτς και τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη αναδείχθηκαν η σημασία, οι προτεραιότητες και οι προοπτικές της συνεργασίας των ελληνικών και των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ντόιτς, το μεγαλύτερο επίτευγμα που προέκυψε από τη συνεργασία των ελληνικών και των εβραϊκών οργανώσεων είναι η αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου ως μιας ενιαίας γεωπολιτικής περιοχής στη διεθνή πραγματικότητα. «Η όποια συζήτηση δεν γίνεται πλέον μόνο για την Ελλάδα ή μόνο για το Ισραήλ ή μόνο για την Κύπρο. Γίνεται για την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε. Περιέγραψε το αποτέλεσμα της συνεργασίας ως έναν πολλαπλασιαστή ισχύος, καθώς όπως είπε καμία από τις δύο κοινότητες δεν είναι από μόνη της πολύ μεγάλη, αλλά και οι δύο έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για τις πατρίδες, και αν προστεθεί και η Κύπρος, τότε αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συνεργασία των ελληνικών και των εβραϊκών οργανώσεων ως την καλύτερη και πιο σημαντική.

Ο καίριος ρόλος της διασποράς-1
[ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου, τόνισε όμως ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει ένα ταβάνι στο κατά πόσον μπορεί να εξελιχθεί η σχέση με το Ισραήλ και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαταραχθεί η σχέση που έχει ήδη δημιουργηθεί ανάμεσα στις ομογενειακές οργανώσεις.

Ο κ. Ζεμενίδης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας είναι πολύ μεγάλη και αυτό φαίνεται από τις κοινές παρεμβάσεις που αφορούν και την τοπική πολιτική στις ΗΠΑ. Ως μυστικό της επιτυχίας ανέφερε τη συνέπεια της επαφής, την καθημερινή επικοινωνία και τις κοινές αξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT