Η αναφορά και των δύο υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδας και Αλβανίας, για «πολιτική συζήτηση» σχετικά με την ανάγκη να επιλυθεί η διαφορά σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ενδεικτική της συζήτησης που έγινε χθες το πρωί κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι δύο υπουργοί, Νίκος Δένδιας και Ολτα Τσάκα. Η αναφορά σε «πολιτική συζήτηση» παραπέμπει στην απουσία τεχνικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι η δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο έχει προηγηθεί αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν, πάντως, στην «Κ» ότι η συζήτηση ήταν γενικά θετική, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, τα ενταξιακά της Αλβανίας και την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι από την αλβανική πλευρά ένα βασικό επιχείρημα ήταν ότι τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν και άλλαξε πρόεδρος, ήταν αδύνατον να προχωρήσει μια συμφωνία για συγγραφή συνυποσχετικού για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λόγω των διαφωνιών του προηγούμενου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ελληνική πλευρά έχει γνωστοποιηθεί στην Αλβανία αρμοδίως και δίχως ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων περνάει, μεταξύ άλλων, μέσα από την επίλυση της συγκεκριμένης δια-φοράς, αλλά και της διασφάλισης ενός καθεστώτος αξιοπρεπούς συνέχισης της παρουσίας της ελληνικής μειονότητας στα πατρογονικά εδάφη της στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η οριοθέτηση ΑΟΖ απασχόλησε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας – Στα Τίρανα την επόμενη εβδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι εξετάστηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της συνόδου κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που θα λάβει χώρα στα Τίρανα. Από την αλβανική πλευρά ανακοινώθηκε ως προς το θέμα της ΑΟΖ ότι «έγινε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, στο οποίο και οι δύο εξέφρασαν τη δέσμευση να κινηθούν προς μια αμοιβαίως επωφελή λύση». Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, πέρα από τα διμερή, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για την παράνομη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην περιοχή.
Οπως η «Κ» σημείωσε και στο χθεσινό φύλλο της, η συνάντηση των δύο υπουργών αποτέλεσε μια προετοιμασία και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία την επόμενη εβδομάδα (6 και 7 Δεκεμβρίου). Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Τίρανα για τη σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, η οποία και είναι η πρώτη που διοργανώνεται στο έδαφος χώρας της περιοχής που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Στα Τίρανα αναμένονται και διμερείς επαφές του κ. Μητσοτάκη, κατ’ αρχάς με τον ομόλογό του Εντι Ράμα, ο οποίος –σημειώνεται– έχει και στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της προώθησης του συνυποσχετικού. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον κ. Δένδια και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί κωμοπόλεις και χωριά όπου κατοικούν μέλη της ελληνικής μειονότητας, τη Χιμάρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε περιοχές όπου κατοικούν Ελληνες είναι η δεύτερη έπειτα από εκείνη που πραγματοποίησε ο πατέρας του ως πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 1991 στη Δερβιτσάνη.