Ελληνοτουρκικά: Στην… Ελλάδα αποδίδει την ένταση ο Ακάρ

Ελληνοτουρκικά: Στην… Ελλάδα αποδίδει την ένταση ο Ακάρ

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σημείωσε πως «εκεί δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Θέλουμε δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ενώ έστειλε μήνυμα διαλόγου προς την Ελλάδα, επιχείρησε να κατηγορήσει την Αθήνα πως είναι αυτή η οποία αυξάνει την ένταση.

«Υπάρχουν βαθιά προβλήματα. Καλέστε μας να έρθουμε στην Ελλάδα να μιλήσουμε. Μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα μεταξύ μας. Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να μιλήσει όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνα και λογικά. Μην παρεξηγείτε την έκκλησή μας για διάλογο, αυτό δεν είναι φόβος, αυτό δεν είναι αδυναμία. Από την άλλη, θα προστατεύσουμε το δίκαιό μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά o κ. Ακάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Δαρδανέλλια.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να πατάει στο έδαφος, ο κ. Ακάρ είπε: «Μαζέψτε τα μυαλά σας, μην παίρνετε αέρα λόγω δηλώσεων τρίτων με κανέναν τρόπο, κρατήστε τα δικά σας πόδια στο έδαφος. Να είστε έξυπνοι και λογικοί. Να μιλήσουμε, να έχουμε ειρήνη και ησυχία. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα ανακατώνουν την κατάσταση με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και εντείνουν την ατμόσφαιρα. Υπάρχει αυτή η ένταση και η μάταιη προσπάθεια εξοπλισμού. Ολα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες κούρσας εξοπλισμών».

Πάντως ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας επιχείρησε να δείξει πως η χώρα του έχει επιρροή σε πολλές και διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με τη Λιβύη. Ο κ. Ακάρ, αφού τόνισε πως η Τουρκία έχει άμεσες επαφές με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι «oι Κύπριοι αδελφοί μας είναι αδέλφια μας. Η εθνική μας υπόθεση. Εκεί δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Θέλουμε δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη. Υπάρχουν 500 χρόνια φιλίας με τη Λιβύη. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φέρουμε ειρήνη στους Λίβυους αδελφούς μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Με τις αδελφικές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, συνεχίζουμε τη φιλία μας. Η Τουρκία είναι πραγματικά ισχυρή, αποτελεσματική και αποτρεπτική, με τις ιστορικές αξίες και τη γεωγραφία της. Δείχνει ότι είναι μια σημαντική χώρα με τον νεαρό στρατό και τον πληθυσμό της και ότι είναι μια ισχυρή χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT