Εκλογές: 70 ημέρες από την προκήρυξη μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης

Εκλογές: 70 ημέρες από την προκήρυξη μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πώς αλλάζουν τον εκλογικό κύκλο οι διπλές κάλπες λόγω απλής αναλογικής

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νομοθετική διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων ενόψει διεξαγωγής εθνικών αλλά και αυτοδιοικητικών εκλογών προχωράει το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές ότι σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών θα παίξει το γεγονός ότι πάμε με βεβαιότητα σχεδόν για διπλές εκλογές. Επί της ουσίας αυτό συνεπάγεται έναν μακρύ χρόνο από τη στιγμή που θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές μέχρι να προκύψει η επόμενη κυβέρνηση.

Στην παράμετρο του χρόνου που θα απαιτηθεί για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ανέφερε (ΕΡΤ) ότι επιθυμία της Ν.Δ. είναι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Στις πρώτες εκλογές πιθανολογώ σφοδρώς ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες. Αυτός ο συνδυασμός μάς δημιουργεί έναν εκλογικό κύκλο μεγαλύτερο από συνήθως. Ενώ ο εκλογικός κύκλος είναι κατ’ ελάχιστον 21 μέρες και μέγιστο 30 μέρες, τώρα πρέπει να το κάνουμε επί 2, συν όσος χρόνος χρειάζεται για να εξαντληθούν οι διερευνητικές εντολές κατά το Σύνταγμα. Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή, πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και μετά να αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ένα χρονικό διάστημα που, όσο πιεσμένο και να είναι, θέλει 50, 60, 70 μέρες».

Η σχεδόν βέβαιη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες εκπορεύεται από την εκτίμηση ότι οι πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, δεν θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με δεδομένο, βεβαίως, ότι αποκλείεται συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, από την ημερομηνία διενέργειας εκλογών η Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί σε σώμα και μέσα σε τριάντα ημέρες να εκλέξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Εάν κανένα κόμμα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν το πρώτο κόμμα αδυνατεί να εξασφαλίσει στήριξη για σχηματισμό κυβέρνησης, τη διερευνητική εντολή παίρνει το δεύτερο κόμμα και αν και αυτό αποτύχει, το τρίτο κόμμα. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν δεν προκύψει αποτέλεσμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε μια τελευταία προσπάθεια διερεύνησης της πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης. Αν δεν προκύψει αποτέλεσμα, ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές, που θα πρέπει να γίνουν μέσα σε τριάντα ημέρες.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται, σε σχέση με τις εκλογές, ότι η καταχώριση αιτήσεων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών προκειμένου οι ψηφοφόροι να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε αυτές τις εκλογές. Παράλληλα αιτήσεις για την εγγραφή και τη διαγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οσον αφορά τους υποψηφίους στους ΟΤΑ, προβλέπεται ότι «δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στον ίδιο δήμο και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία μετέχει ο δήμος». Ανάλογος περιορισμός ισχύει και για τις εκλογές στις περιφέρειες, ωστόσο τόσο στον Α΄ όσο και στον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης οι υπάλληλοι που εξελέγησαν έχουν δικαίωμα να αποσπαστούν σε άλλη υπηρεσία. Θεσπίζεται επίσης η καταβολή αποζημίωσης για τους περιφερειακούς συμβούλους που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και δεν λαμβάνουν αντιμισθία. Στο σχέδιο νόμου ορίζονται επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να επεξεργαστεί τις συνέπειες για τη λειτουργία των δήμων –έως και τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών– από την απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στην παράταξη του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT