Επικοινωνία Καλίν – Σάλιβαν για την αγορά F-16

Επικοινωνία Καλίν – Σάλιβαν για την αγορά F-16

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, με τους δύο άνδρες να συζητούν για το θέμα της αγοράς των F-16, μετά τη συμφωνία για τον αμυντικό προϋπολογισμό στο Κογκρέσο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταφέρθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Εκτός από τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, όπως η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ανατολική Μεσόγειος, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Συρία, το Ιράκ και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Αφού εξέφρασαμ την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ηγετών στο Μπαλί στο περιθώριο της G20, Καλίν και Σάλιβαν συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις για τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Oι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν ότι ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές προτεραιότητες και κοινά συμφέροντα. 

Τονίστηκε ότι η παράταση και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία βάθυνε την κρίση σε παγκόσμια κλίμακα, όπως επίσης και ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να ξανατεθεί. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της, που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων και της συμφωνίας σιτηρών.

Υπογραμμίστηκε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG στοχοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ. Υπενθυμίστηκε ότι η Τουρκία, η οποία εκτέθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 της Σύμβασης του ΟΗΕ. Τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει κάθε είδους τρομοκρατικούς κινδύνους και απειλές.

Τέλος, εκφράζοντας την ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσαν η Φινλανδία και η Σουηδία, σημειώθηκε ότι όλες οι δεσμεύσεις της Τριμερούς Συμφωνίας θα πρέπει να εκπληρωθούν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT