Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και το νήμα της κοινής τους γραμμής

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και το νήμα της κοινής τους γραμμής

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Τετάρτης στο θέατρο Παλλάς, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πρόσθεσε την ψηφίδα που έλειπε από το εσωκομματικό παζλ της Νέας Δημοκρατίας

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Τετάρτης στο θέατρο Παλλάς, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πρόσθεσε την ψηφίδα που έλειπε από το εσωκομματικό παζλ της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε να τοποθετηθεί δημοσίως επτά μήνες, από τον περασμένο Μάιο, στο συνέδριο του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς, σε ένα κατάμεστο θέατρο, με ιδιαίτερα προσεγμένη σκηνοθεσία, εκφώνησε μια ομιλία εφ’ όλης της ύλης. «Ο Αντώνης είναι ένας πολιτικός που πάντα τον συνέπαιρνε να μιλάει μπροστά σε κόσμο», λέει στην «Κ» παλιός του φίλος που τον γνωρίζει καλά, αποδίδοντάς του «αυθορμητισμό» και «αμεσότητα».

Η ομιλία του όμως το βράδυ της Τετάρτης κάθε άλλο παρά αυθόρμητη ήταν. Επρόκειτο για ένα καλά προετοιμασμένο «σαμαρικό» μανιφέστο που τα είχε όλα: σκληρή κριτική στη Γερμανία που δεν ξεχνά πώς κινήθηκε επί πρωθυπουργίας του, εκτενείς αναφορές στα εθνικά θέματα με τη λέξη «πατρίδα» να ακούγεται δεκάδες φορές, απόρριψη (εκ νέου) της συμφωνίας των Πρεσπών, χειρουργική κριτική στην κυβέρνηση αλλά και επαινετικές αναφορές προς τον πρωθυπουργό και ένα κλείσιμο με ενωτικό παραταξιακό μήνυμα ενόψει εκλογών. Αυτό, ωστόσο, που κυριάρχησε ήταν η αναφορά του στο θέμα των υποκλοπών, που ήταν «αντίλαλος» της αναφοράς του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στα Ανώγεια.

Το παζλ

Ανώγεια, Θεσσαλονίκη, Κηφισιά και Παλλάς. Αυτοί είναι οι τέσσερις «σταθμοί» που ενώνουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, σχηματίζοντας το νήμα μιας ορατής πια ευθυγράμμισης. Λίγο μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια, που προκάλεσε εσωκομματική συζήτηση, ζητώντας να πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας πως «το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης» και χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» το να παρακολουθούσε η κυβέρνηση πολιτικούς της αντιπάλους, οι δυο τους βρέθηκαν σε ένα δείπνο στη Θεσσαλονίκη με οικοδεσπότη τον Μακεδόνα πολιτικό. Ακολούθησε πριν από δέκα ημέρες η «ανταπόδοση» του δείπνου, αυτή τη φορά από τον Μεσσήνιο, σε αγαπημένο του στέκι στην Κηφισιά.

Το νήμα που φαίνεται να ενώνει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς συνέχισε να ξετυλίγεται στο Παλλάς. Εκεί ο Αντώνης Σαμαράς με την αναφορά του στις υποκλοπές έδειξε πως μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τον κ. Καραμανλή και μάλιστα με όμοιες διατυπώσεις: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες», είπε, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα ήταν αδιανόητο». Και πρόσθεσε: «Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή. Και για αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη» και «χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία».

Από τα Ανώγεια στο Παλλάς, Καραμανλής και Σαμαράς έστειλαν το ίδιο μήνυμα προς το Μαξίμου.

«Τοποθέτηση»

Η αναφορά του κ. Σαμαρά στις υποκλοπές έδωσε μια σαφή γεύση για το τι μπορεί να ειπώθηκε –μεταξύ άλλων– στα δείπνα του με τον κ. Καραμανλή, που δεν ήταν καθόλου μυστικά. Αντιθέτως, δημοσιοποιήθηκαν, λαμβάνοντας έτσι χαρακτήρα πολιτικής χειρονομίας και μηνύματος για «κοινή γραμμή». Η ομιλία πάντως του κ. Σαμαρά ήταν «μία στο καρφί και μία στο πέταλο», καθώς μπορεί κανείς να σταχυολογήσει αναφορές που αποτελούσαν «καμπανάκια» για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και πολλά σημεία που ήταν σαφώς υποστηρικτικός, με κυριότερο τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. «Κερασάκι στην τούρτα» ήταν το φινάλε της ομιλίας, όπου κάλεσε άπαντες να δώσουν ενωμένοι τη μάχη των επόμενων εκλογών, προκαλώντας την ικανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου, που λίγους μήνες πριν από τις εκλογές θεώρησε το συγκεκριμένο μήνυμα ως το ισχυρότερο όλων.

Το ερώτημα είναι τι επιδιώκουν με τις συντονισμένες παρεμβάσεις τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Παλαιό στέλεχος της Ν.Δ., που γνωρίζει καλά την –ομολογουμένως διαφορετική– φύση τους, εντοπίζει εν προκειμένω ένα κοινό σημείο, λέγοντας στην «Κ»: «Η πολιτική είναι σκάκι. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί το ξέρουν καλά και με τη δημόσια τοποθέτησή τους για τις υποκλοπές θέλησαν να “τοποθετηθούν” στην πολιτική σκακιέρα. Κατέγραψαν τη θέση τους. Αμφότεροι νιώθουν το βάρος της θέσης τους», λέει η ίδια πηγή.

Η «τοποθέτηση» έχει ως αποδέκτη και το Μαξίμου. «Είναι σαν να χαράσσουν έναν κύκλο και να λένε πως όλοι μας κινούμαστε αυστηρά εντός αυτού του χώρου», προσθέτει η ίδια πηγή. Η φράση του κ. Σαμαρά πως «αυτά τα φαινόμενα (σ.σ. των υποκλοπών) η παράταξή μας δεν μπορεί να τα ανεχθεί» είναι χαρακτηριστική του «κύκλου» που οριοθέτησε ο πρώην πρωθυπουργός στο Παλλάς, κάτι που είναι βέβαιο ότι βρίσκει σύμφωνο και τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έσπευσε στο τέλος, με μια καθόλου τυπική κίνηση, να τον επικροτήσει για την ομιλία του. Οταν ο κ. Σαμαράς τον πλησίασε, ο κ. Καραμανλής τον χτύπησε στην πλάτη παρατεταμένα, με τους δύο να ανταλλάσσουν ένα πλατύ χαμόγελο.

Η ενότητα και οι εκλογές

Για τον Σαμαρά δεν υπήρξε ποτέ θέμα αποχώρησης από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή. Τον τελευταίο ένα χρόνο οι φήμες και τα δημοσιεύματα για το τι θα κάνει είναι πολλά και πολλές φορές πλήρως αντιφατικά. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αλλά πρακτικά ο χρόνος στενεύει και μετά τις γιορτές θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Το χειροκρότημα που έδωσε στον κ. Σαμαρά όταν αυτός μιλούσε για ενότητα είναι ίσως ενδεικτικό πως δεν έχει καταλήξει πως ήρθε η ώρα της αποχώρησης και αμφιταλαντεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT