Υπόθεση Καϊλή: Μια δύσκολη κρίση για το ΠΑΣΟΚ

Υπόθεση Καϊλή: Μια δύσκολη κρίση για το ΠΑΣΟΚ

Η Χ. Τρικούπη στο επίκεντρο για λάθος λόγους – Η καθυστερημένη διαγραφή Καϊλή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ΠΑΣΟΚ περίμεναν το περασμένο Σαββατοκύριακο πώς και πώς. Μήνες προετοίμαζαν την παρουσίαση του νέου προγράμματος, με το οποίο το κόμμα φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να πείσει τους διστακτικούς ψηφοφόρους ότι διαθέτει ρεαλιστική πρόταση. Φιλοδοξούσαν με την εκδήλωση και το πρόγραμμα να στραφούν οι προβολείς σε αυτούς.

Και έτσι έγινε. Ομως, για τους λάθος λόγους. Εκεί που στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν να βγουν μπροστά με θετικό πρόσημο, βρέθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής, λόγω της υπόθεσης Καϊλή, να περιδινίζονται σε μια δύσκολη κρίση, με συνειρμούς σε ένα παρελθόν –λόγω Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου– που το κόμμα παλεύει να αφήσει πίσω του. Και πίστευε ότι το έχει, εν πολλοίς, καταφέρει.

Το τρίτο σε δύναμη κόμμα της Βουλής βρέθηκε αντιμέτωπο με μια υπόθεση που δημιουργεί συνειρμούς για ένα παρελθόν που παλεύει να αφήσει πίσω του.

Λίγες μέρες αργότερα η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση Καϊλή και την κρίση που προκάλεσε η αρχική αντίδραση στην υπόθεση Καϊλή. Διότι αναγνωρίζεται ότι οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, που ερμηνεύθηκαν ως προσπάθεια να «χρεώσει» την Εύα Καϊλή στη Ν.Δ., δεν ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης. «Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ θα φάει την μπόρα. Προφανώς και οι πράξεις της Καϊλή στιγματίζουν την παράταξη. Προφανώς και θα έχει κόστος», αναγνωρίζουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και, στον απόηχο της κριτικής που ασκήθηκε, διευκρινίζουν: «Προφανώς και η Εύα Καϊλή διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ γιατί έκλεψε και όχι γιατί λειτούργησε σαν «Δούρειος Ιππος» της Ν.Δ. Ηταν οι πράξεις της και η εμπλοκή στο σκάνδαλο χρηματισμού που ενεργοποίησαν άμεσα τα αντανακλαστικά και ετέθη εκτός κόμματος μέσα σε μισή ώρα από τη στιγμή που εμφανίστηκε το όνομά της στα μέσα ενημέρωσης. Συμπληρωματικά, όμως, αναφέρονται και όλα εκείνα τα στοιχεία και οι συμπεριφορές που καταδεικνύουν ότι η ίδια είχε επιλέξει να είναι ξένο σώμα».

Το κεντρικό ερώτημα που προκάλεσαν οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση ήταν γιατί, αφού υπήρχε τόσο αρνητική εικόνα για την Εύα Καϊλή όλο αυτό το διάστημα, δεν προχώρησε νωρίτερα στη διαγραφή της. Πέρα από μια αρχική περίοδο χάριτος, όπου ο νέος επικεφαλής του κόμματος θέλησε να σηματοδοτήσει ότι είναι αρχηγός στο «όλον ΠΑΣΟΚ» χωρίς διακρίσεις, σε σχέση με την κ. Καϊλή βάρυνε και η πολύ καλή σχέση που είχαν στο παρελθόν. Ομως, «εδώ και τέσσερα χρόνια οι δυο τους δεν μιλάνε» και μια απόφαση διαγραφής θα μπορούσε να εκληφθεί ως εμπάθεια.

Στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν ότι οι αφορμές δεν έλειψαν: η στάση της σε σχέση με τις υποκλοπές, η διαφοροποίηση από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών σε ψηφοφορίες, η περιβόητη πλέον δήλωση για το Κατάρ, η παρουσία της στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, που στη συμπρωτεύουσα βρισκόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η απουσία της από την ομιλία Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT