Ελληνοτουρκικά – Δένδιας: «Νοοτροπία Βόρειας Κορέας από Αγκυρα»

Ελληνοτουρκικά – Δένδιας: «Νοοτροπία Βόρειας Κορέας από Αγκυρα»

Παρέμβαση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τόνισε πως «προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Ως μία ακόμη ένδειξη της ανοιχτής τουρκικής επιθετικότητας από τα πλέον επίσημα χείλη, εκείνα του προέδρου της Τουρκίας, αντιλαμβάνεται η Αθήνα τις τελευταίες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι οι ευρισκόμενοι σε καθεστώς δοκιμών βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου «Tayfun» είναι δυνατόν να χτυπήσουν την ελληνική πρωτεύουσα αν… ο Ελληνας «δεν καθίσει» ήσυχος. Οι δηλώσεις εκλαμβάνονται ως σκέλος της προεκλογικής ατζέντας του κ. Ερντογάν, αλλά και του εκνευρισμού που αισθάνεται για την αργή –αλλά σταθερή– πρόοδο του ζητήματος των αμερικανικών F-16. Ωστόσο δεν είναι ανεκτή αυτή η κανονικοποίηση της ανθελληνικής ρητορικής, την οποία καθημερινά εμπλουτίζουν με δηλώσεις τους και λοιποί Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ. Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», δήλωσε για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Με παρέμβασή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν. «Σε μια περίοδο όπου η ενότητα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη μεταξύ των συμμάχων μας, οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», ανέφερε ενδεικτικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ζήτημα.

Πάντως και χθες από την Αγκυρα συνεχίστηκε η προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, καθώς από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας αποδόθηκε στην Αθήνα προσπάθεια δημιουργίας εντάσεων. Οπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με παράλογες, εκτός λογικής και παράνομες απαιτήσεις και αξιώσεις, με συνεχείς προβοκατόρικες ενέργειες και επιθετική ρητορική. Δεν είναι ποτέ δυνατό να επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός. Οσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα». Ο κ. Ακάρ συνέχισε εκτοξεύοντας ξανά απειλές. «Η προσδοκία μας είναι ορισμένοι Ελληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου και να διδαχθούν από την Ιστορία», είπε ο κ. Ακάρ.

Επιπλέον ο κ. Ερντογάν –ο οποίος παρουσιάζει την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων ως «ενισχύσεις» της Δύσης προς την Ελλάδα, αποκρύπτοντας ότι με δικές του ενέργειες η Τουρκία εξωθήθηκε από το πρόγραμμα των F-35– παρουσιάζει την τουρκική αμυντική βιομηχανία ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. «Τον προϋπολογισμό των αμυντικών μας προγραμμάτων από τα 5,5 δισ. δολάρια τον ανεβάσαμε στα 75 δισ. δολάρια και στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται και τα προγράμματα που βρίσκονται υπό δημοπράτηση», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «όλα αυτά τα καταφέραμε, όχι με την υποστήριξη κάποιων, αλλά παρά τις απειλές, τα κρυφά και φανερά εμπάργκο, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT