«Κέρδη» λόγω Καϊλή προσδοκά η Ν.Δ.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ θα πληγεί εξαιτίας της υπόθεσης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το φως δύο σκανδάλων που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του στην πολιτική σκακιέρα. Υποκλοπές και Qatargate με πρωταγωνίστρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση προκαλώντας ένα ντόμινο πολιτικών παρενεργειών.

Για τις υποκλοπές η στάση της κυβέρνησης είναι εδώ και καιρό ίδια και απαράλλακτη. Το χθεσινό αίτημα προς την ΕΥΠ των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, με το οποίο ζητείται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να επιβεβαιώσει ή όχι την παρακολούθηση πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων προσώπων που περιλαμβάνονται στις λεγόμενες «λίστες», αποτελεί για την κυβέρνηση την απόδειξη πως η υπόθεση διερευνάται και προχωρεί, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, με δεδομένο πως η αντιπολίτευση αναδεικνύει διαρκώς το θέμα ζητώντας απαντήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται ενόψει της συζήτησης του Σαββάτου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό για ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης «εφ’ όλης της ύλης», όπου οι υποκλοπές είναι βέβαιο πως θα έχουν και πάλι κυρίαρχο ρόλο. Για την κυβέρνηση η γραμμή άμυνας είναι η ίδια με αυτή που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό: «Οσα έπρεπε να κάνουμε έχουν γίνει», λέει κυβερνητικό στέλεχος στην «Κ», σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός και παραιτήσεις ζήτησε και πήρε για το θέμα, ενώ άλλαξε με νομοθεσία το πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, «διορθώνοντας κατά την πάγια τακτική του τα λάθη που εντοπίζονται». Οσον αφορά τη συζήτηση του Σαββάτου είναι βέβαιο πως ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει σε πολύ υψηλούς τόνους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος όπως έδειξε χθες κατά την περιοδεία του στη Λαμία επιζητεί την ακραία πόλωση.

«Οσα έπρεπε να κάνουμε έχουν γίνει», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, που αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Παρά το γεγονός πως στο Μαξίμου θα ήθελαν το θέμα των υποκλοπών να μείνει πίσω, αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό και συνεπώς ετοιμάζονται έως τις εκλογές για σύγκρουση χαρακωμάτων. Τελείως διαφορετική είναι η περίπτωση του ευρωσκανδάλου με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει κομβικό χτύπημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρά την προσπάθεια του τελευταίου να χρεώσει την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη… Ν.Δ. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να «τρέξουν» και έρευνες για τον αντίκτυπο της υπόθεσης Καϊλή στο πολιτικό σκηνικό, με επίκεντρο το πόσο και πώς επηρεάζει τα κόμματα και δη το ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως το ενδεχόμενο διαρροής ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς τη Ν.Δ., ίσως και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πιο πιθανό. «Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστεί από αυτή την υπόθεση», λέει κυβερνητικό στέλεχος στην «Κ», με το Μαξίμου να προσδοκά ανάμεσα στα οφέλη και σε μια μεγαλύτερη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος, μέσα από την αναβίωση ενός «αντι-ΠΑΣΟΚ» ρεύματος.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν επανέλθει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να πάνε όσο το δυνατόν πιο μακριά, ώστε να έχει απομειωθεί η επίδραση του θέματος των υποκλοπών στην πολιτική ζωή και να έχει επιστρέψει μια όσο το δυνατόν πιο θετική ατζέντα, που είναι και ο στόχος του κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές Απριλίου εξακολουθούν να είναι ένας πιθανός χρόνος εκλογών, χωρίς να αποκλείεται, ανάλογα με το πολιτικό σκηνικό, να πάμε και στον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT