Διαπιστώθηκαν παρακολουθήσεις από έλεγχο της ΑΔΑΕ

Διαπιστώθηκαν παρακολουθήσεις από έλεγχο της ΑΔΑΕ

Η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου διαπιστώθηκε ύστερα από έλεγχο κλιμακίου της ΑΔΑΕ σε τηλεπικοινωνιακό πάροχo

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διεξήγαγε χθες έλεγχο στις εγκαταστάσεις της Cosmote. Ο έλεγχος έγινε κατόπιν αιτημάτων που είχαν καταθέσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που ζητούσαν να γίνει έλεγχος από την Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε κινηθεί διαδικασία άρσης απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα με πρωτοβουλία της ΕΥΠ.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της ΑΔΑΕ και όπως επιβεβαιώνουν πηγές βρέθηκαν πράγματι διατάξεις άρσης απορρήτου για τα τηλέφωνα των κ. Τέλλογλου και Κύρτσου. Επίσης φέρεται να προκλήθηκε αναστάτωση όταν υπάλληλοι του παρόχου είπαν στους ελεγκτές ότι θα πρέπει να πάρουν την άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου σχετικά με το εάν η διαδικασία ελέγχου είναι σύννομη ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Cosmote επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και ζήτησε τη νομική του θέση επί του θέματος. Από την πλευρά του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου επιβεβαιώνονται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες του ιδίου με τον κ. Ράμμο και την κ. Νικολαΐδου –πρόεδρος ΑΔΑΕ και νομική σύμβουλος Cosmote– για να διευκρινιστεί το όλο θέμα, αλλά κατηγορηματικά διαψεύδεται ότι ο εισαγγελέας παρενέβη για να μη δοθούν τα στοιχεία.

Δύο διατάξεις άρσης του απορρήτου από την ΕΥΠ για τον ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσο και τον δημοσιογράφο Τ. Τέλλογλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ντογιάκος αποφάσισε να υπάρξει άμεσα γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με το πότε επιτρέπεται να πληροφορείται η ΑΔΑΕ ή ενδιαφερόμενοι πολίτες ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Οι χθεσινές εξελίξεις πυροδότησαν και πολιτική αντιπαράθεση. «Ο Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ παρακολουθούσε Κύρτσο και Τέλλογλου», ρωτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως ήδη η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, συμπληρώνοντας πως «η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της Δικαιοσύνης και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της είναι το πρώτο βήμα της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν». Σε ανακοίνωσή της η Cosmote διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση το έργο της Αρχής δεν παρεμποδίστηκε, ούτε αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. «Η Cosmote εξέφρασε προβληματισμό για τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα», σημειώνεται.

Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου την επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με τη διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT