ΠΑΣΟΚ: Ρίχνει το γάντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Ρίχνει το γάντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Προγραμματική συμφωνία για κυβέρνηση «από την πρώτη Κυριακή» ζητεί το ΠΑΣΟΚ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο πολιτικό τοπίο με το ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο περιέγραψε ως ζητούμενο της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε τη στήριξη των πολιτών, την ισχυρή λαϊκή εντολή, την οποία προσδιόρισε ως προϋπόθεση για να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή «στη βάση προγραμματικής συμφωνίας και όχι για να βολευτούν κομματικοί πρωταγωνιστές στις καρέκλες εξουσίας».

Η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί τη φυγή προς τα εμπρός και ζητάει από τα δύο μεγάλα κόμματα αυτό που εκείνα μέχρι τώρα ζητούν από το ΠΑΣΟΚ: να πουν πώς θα κινηθούν αμέσως μετά τις εκλογές όχι γενικά και αόριστα, αλλά με συμφωνία επί συγκεκριμένων συγκλίσεων σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Βασική επιδίωξη όσων είπε χθες ο κ. Ανδρουλάκης είναι να στερήσει από τους πολιτικούς αντιπάλους την επιχειρηματολογία ότι με τις τοποθετήσεις του το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να πάρει θέση και έτσι ενισχύει το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Η Χαριλάου Τρικούπη επιστρέφει το ερώτημα και καλεί τους άλλους να πάρουν θέση και να δεσμευθούν εκ των προτέρων στις κεντρικές πολιτικές επιλογές.

Το «σκιάχτρο»

«Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν όλα τα πολιτικά σκάνδαλα σε έναν πολιτικό χώρο, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει», ανέφερε με αφορμή την υπόθεση Καϊλή ο κ. Ανδρουλάκης.

Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχθηκε το κόμμα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε στο ίδιο κάδρο τους κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Ν.Δ.». Χαρακτήρισε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «διαχρονικά τον καλύτερο πελάτη του κ. Μητσοτάκη», καθώς, όπως πρόσθεσε, «το σκιάχτρο της οικτρής διακυβέρνησής του κραδαίνει η Ν.Δ. ως φόβητρο. Ωστε οι πολίτες να μην αξιολογούν μέσα από μια πραγματική εναλλακτική, όπως πρέπει, τη σημερινή διακυβέρνηση». Ποια είναι αυτή η πραγματική εναλλακτική; Κατά τον κ. Ανδρουλάκη, το πρόγραμμα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή και με βάση το οποίο ζήτησε από τους πολίτες να ισχυροποιήσουν το ΠΑΣΟΚ ώστε να καταστεί ο πραγματικός ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών και να θέσει τους δικούς του όρους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε βεβαίως και στην υπόθεση Καϊλή, τοποθετώντας τη ωστόσο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και κάνοντας λόγο για «μια νέα κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στην αξιοπιστία της πολιτικής». Ετσι, χαρακτήρισε την υπόθεση Καϊλή «το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας», για να αναφερθεί στη συνέχεια στην υπόθεση Πάτση, στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στη Μαρία Σπυράκη, αλλά και στους δύο υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που, όπως είπε, βρίσκονται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, εννοώντας προφανώς τους κ. Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν όλα τα πολιτικά σκάνδαλα σε έναν πολιτικό χώρο, εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με τις αναφορές του στα στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να καταδείξει ότι το πρόβλημα της διαφθοράς και έλλειψης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος δεν γνωρίζει κομματικά σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT