Ευκαιρία για ρυμούλκηση του ΠΑΣΟΚ «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευκαιρία για ρυμούλκηση του ΠΑΣΟΚ «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ευελπιστούν ότι οι «κεντροαριστεροί αυτοματισμοί» της Χαριλάου Τρικούπη θα ενεργοποιηθούν

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Δημοκρατία ακολουθήσει και ένα «πογκρόμ» στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, τότε η τρίτη ευχή που θα μένει στον Αλέξη Τσίπρα είναι η νίκη στις εκλογές. Από τον Αύγουστο, με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται συνεχώς «δώρα» που δεν έχει καταφέρει να «ανοίξει». Με το Qatargate και τη φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή πέτυχε τρίποντο, χωρίς να χρειαστεί καν να κατεβάσει την μπάλα από τη σέντρα: το χάσμα της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη βάθυνε ακόμη πιο πολύ και η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, που απαγόρευε οποιαδήποτε σκέψη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απογυμνώθηκε. Ο τρίτος πόντος ήρθε από σπόντα και από άλλη υπόθεση, με τον αποκλεισμό της Μαρίας Σπυράκη από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγοντας νέους λογαριασμούς με τη «γαλάζια» παράταξη.

«Περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο». Με αυτή τη φράση στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας περιέγραφε στην «Κ» τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα με το ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Χάρης Καστανίδης είπε πολύ πιο ωμά την Πέμπτη στη Βουλή αυτό που τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας, πως ο Νίκος Ανδρουλάκης άργησε να διαγράψει την Εύα Καϊλή, στην Κουμουνδούρου δεν χρειάζεται να πουν πολλά λόγια παραπάνω. Το ίδιο επανέλαβε και η Κατερίνα Μπατζελή στον ΣΚΑΪ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εύχονται οι κεντροαριστεροί αυτοματισμοί που υπάρχουν μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη να λειτουργήσουν, προκειμένου η αποκόλληση του κινήματος από το «άρμα» της Νέας Δημοκρατίας να είναι ξεκάθαρη.

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να το επιθυμούν οι ψηφοφόροι του, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου. Συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να κάνει μια προβολή στο μέλλον για το πόσο καταστροφική μπορεί να είναι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τα δύο κόμματα έχουν την ίδια ρητορική για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, όμως το ΠΑΣΟΚ βαραίνει η ανοχή που έδειξε στο έντονο φλερτ που είχε η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία. Ολη αυτή η ιστορία ξύπνησε στη Χαριλάου Τρικούπη «μνήμες Ακη Τσοχατζόπουλου» και τον τρόπο με τον οποίο το 2012 κατέρρευσε εκλογικά λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του πρώην υπουργού.

«Περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο»: έτσι περιγράφει στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας τη στάση που θα κρατήσει η Κουμουνδούρου απέναντι στο τρίτο κόμμα.

Οι αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη στον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του κόμματός του θεωρήθηκαν λίγο πολύ αναμενόμενες. Τι κρατούν; Πως ζήτησε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Οσον αφορά την προγραμματική συμφωνία για την οποία μίλησε, αυτή θα έρθει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Με ενδιαφέρον άκουσαν και το σύνθημα «νέα αλλαγή», που συμβαδίζει με την «πολιτική αλλαγή» που έχει προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν στην «Κ» πως η συγκυρία ευνοεί τις συνεννοήσεις με πρόσωπα από το «πράσινο» στρατόπεδο που καταλαβαίνουν πως η μετεκλογική συμπόρευση των δύο χώρων είναι μονόδρομος. Με την Κουμουνδούρου να έχει τον πρώτο λόγο, το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα υπάρξει ένας νέος γύρος παρασκηνιακών πρωτοβουλιών διερεύνησης του πεδίου και του κλίματος ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Κατά τα άλλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμούν να είναι παρατηρητές – σχολιαστές των εξελίξεων στο «πράσινο» στρατόπεδο χωρίς να παρεμβαίνουν. Το γεγονός ότι «καπελώνουν» σε πολλές περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού που μόνο οφέλη μπορεί να φέρει. Και γνωρίζουν καλά πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ρωτήσουν το ΠΑΣΟΚ πού ανήκει προκειμένου να το στριμώξουν: «στη δημοκρατική παράταξη ή στη συντηρητική». Οι πρόσφατες αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ έρχονται και δρουν συμπληρωματικά, πιέζοντας και τη Νέα Δημοκρατία.

Οι μετρήσεις

Πολύ κομβικές είναι οι επόμενες μετρήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας. Οι τάσεις Δεκεμβρίου της MRB προκάλεσαν τα μεγαλύτερα δημοσκοπικά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου εδώ και 3,5 χρόνια. Η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από το ξέσπασμα του Qatargate και αποτυπώνει, σύμφωνα με κομματικές πηγές, την επιταχυνόμενη φθορά της Νέας Δημοκρατίας που μειώνει την ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου στο 5,4%. Η «γαλάζια» παράταξη εμφανίζεται ως η πιο ανεπιθύμητη κυβέρνηση, που είναι πληγωμένη από τις υποκλοπές, την ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» δίνει προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης από την πρώτη κάλπη, που θέλει και η πλειοψηφία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT