Qatargate: Διμέτωπη άμυνα μετά το σοκ αναζητεί ο Ανδρουλάκης

Qatargate: Διμέτωπη άμυνα μετά το σοκ αναζητεί ο Ανδρουλάκης

Πώς επιχειρεί η Χαριλάου Τρικούπη να αποτρέψει τον εκ νέου στιγματισμό του κόμματος και την πίεση από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να οριοθετήσουν με σαφήνεια τον χώρο τους και να υψώσουν αποτελεσματικά αναχώματα στην αμφίπλευρη «επίθεση» που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ως προτεραιότητα στη Χαριλάου Τρικούπη. Την επαύριον του σοκ που προκάλεσε το σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενη την Εύα Καϊλή, η ηγετική ομάδα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: αφενός την απόλυτη καταδίκη και πλήρη διαφοροποίηση από τέτοιες καταδικαστέες πρακτικές, τις οποίες το κόμμα έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, και αφετέρου την εκπομπή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς τους ψηφοφόρους, που δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί κατά το δοκούν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Και το μήνυμα αυτό προέβαλε με σαφήνεια ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: ζήτησε ισχυρή εντολή από τους πολίτες ώστε να αποτελέσει παρελθόν η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που, όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ στέλνει το μήνυμα ότι διεκδικεί να επανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παράλληλα μίλησε για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, κάτι που, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί πριν από τις εκλογές με τις προτάσεις του στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και θα θέσει το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να προκύψει συνεργασία, αντιστρέφοντας το ερώτημα που συνεχώς τίθεται προς τη Χαριλάου Τρικούπη περί κινδύνου ακυβερνησίας. «Είμαστε εδώ, ζητάμε ισχυρή εντολή, βάζουμε τις προϋποθέσεις και θα πρέπει να απαντήσουν οι άλλοι», είναι το μήνυμα.

Η αντίδραση αυτή έρχεται έπειτα από μια δύσκολη εβδομάδα που έφερε ισχυρή πίεση στο κόμμα. Ιδανικά στη Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελαν από την περασμένη Κυριακή και μετά να έχει μπει δυναμικά στην πολιτική συζήτηση το νέο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση. Το ΠΑΣΟΚ όντως βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά για λόγους τελείως διαφορετικούς και, προφανώς, ανεπιθύμητους. Η σύλληψη της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες ξύπνησε μνήμες σκοτεινών εποχών σκανδάλων. Οι εξελίξεις, δε, των αμέσως επόμενων ημερών έδειξαν ότι άνοιξε η όρεξη των όμορων κομμάτων, δεξιά και αριστερά, να διεκδικήσουν επιθετικά τον χώρο που το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε ότι καλύπτει, πιστεύοντας, μάλιστα, ότι μέχρι τις εκλογές μπορεί να διευρύνει την επιρροή και την κυριαρχία του.

Η πρώτη αντίδραση, η άμεση διαγραφή της κ. Καϊλή, ήταν αναμενόμενη, αν και για πολλούς καθυστερημένη, καθώς η σχέση της με το κόμμα και την ηγεσία του είχε διαρραγεί από καιρό και η ίδια φρόντιζε με ηχηρές διαφοροποιήσεις να το καθιστά σαφές. Η συνέχεια αποδείχθηκε δύσκολη και προβληματική. Η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη σε Δούρειο Ιππο της Ν.Δ. προκάλεσε σκληρή αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Τον «μουντζούρη» της διαφθοράς κανένας δεν θέλει να τον χρεωθεί, ειδικά παραμονές εκλογών. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν, μιλώντας στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής για το νέο πρόγραμμα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι ώρα να πάει στην αντιπολίτευση η Ν.Δ. Η συμπληρωματική αναφορά του ότι η χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει στην εποχή Τσίπρα – Καμμένου πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση αμέσως ερμηνεύθηκε –και όχι άδικα– ως σαφές μήνυμα ότι, έπειτα από αρκετό καιρό, ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη στρατηγική ίσων αποστάσεων και επέλεξε να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την «παρερμηνεία» επιδίωξε να διορθώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με όσα είπε στην Κ.Ο.

Zήτησε ισχυρή εντολή ώστε να αποτελέσει παρελθόν η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που «δεν μπορεί να γίνει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση».

Σε κάθε περίπτωση, η ανασύνταξη και ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής κρίθηκαν αναγκαίοι μετά τα δεδομένα που προέκυψαν: από την πλευρά της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη η στρατηγική ότι η αναποδιά που έτυχε στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην επιδίωξη της αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές. Η σταθερή αναφορά από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προφανώς κάνει την επιλογή του να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού προσβλέπει η Ν.Δ.; Ξεκάθαρα στο κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων ή δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι πρόκειται για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, από τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται η διαγραφή Καϊλή ως το πρώτο ξέφτι στο «ξήλωμα» του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που υπήρχε μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη στρίψει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, υπό το βάρος του σκανδάλου, οι αντίθετες φωνές απομονώνονται και σιγούν. Και αν ο ψηφοφόρος εκ των προτέρων γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ απευθείας;

Η στρατηγική της Κουμουνδούρου πρωτίστως κινείται με στόχο να ανατρέψει οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., που θα δυσκολέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το νυν κυβερνών κόμμα και θα διευκολύνει την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Στο κρίσιμο στοίχημα αποτελεσματικής άμυνας στην προσπάθεια να «λεηλατηθεί» το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ απαντάει με γενική συστράτευση καθώς ήδη μετά τις πρώτες επιθέσεις σταθερά τα στελέχη βγαίνουν μπροστά διαμηνύοντας ότι η γραμμή διαφοροποίησης και αυτόνομης πορείας και από τα δύο μεγάλα κόμματα και η διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου παραμένει η κεντρική επιλογή. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ετεροπροσδιορίζεται», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί φυγή προς τα εμπρός με όχημα την προβολή του προγράμματος, που η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι απαντάει πειστικά σε όλες τις καίριες προκλήσεις και στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, και με ενεργοποίηση όλων των στελεχών για να δοθεί το μήνυμα της αρραγούς ενότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT