Qatargate: Ποντάρει και στη μικρή πόλωση με το ΠΑΣΟΚ

Qatargate: Ποντάρει και στη μικρή πόλωση με το ΠΑΣΟΚ

Η Ν.Δ. ταυτίζει Ανδρουλάκη με ΣΥΡΙΖΑ

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κεφάλαιο που είχε κλείσει για αρκετά χρόνια άνοιξε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η υπόθεση του σκανδάλου με το Κατάρ με πρωταγωνίστρια την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η κοιμώμενη εδώ και σχεδόν μία δεκαετία αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μπορεί να είχε «ξυπνήσει» εδώ και λίγο καιρό, αλλά το Qatargate φαίνεται πως την κορύφωσε θυμίζοντας άλλες εποχές. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο δόθηκε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Δεν ήταν μόνον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που «επισήμως» επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η υπόθεση «φέρνει στη μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του», αλλά μαζί τα στελέχη του κόμματος που με μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων ήταν σαν να περίμεναν εδώ και καιρό μία αφορμή για να αποδομήσουν μαζικά το ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να θυμίσει σκάνδαλα του παρελθόντος που έπληξαν ζωτικά το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό του Ακη Τσοχατζόπουλου –που υπονόησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος–, και γκρέμισαν το άλλοτε κραταιό κόμμα δημοσκοπικά «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που έχει ξεκινήσει από πέρυσι με την εκλογή Ανδρουλάκη», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας την αναβίωση του «αντιπασοκικού μετώπου» που βλέπουμε από την περασμένη εβδομάδα σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία τον ένα χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δοκιμάσει απέναντί του αρκετές στρατηγικές. Αρχικά, όταν η εκλογή του ήταν ακόμα νωπή, είχε ξεκινήσει με φλερτ. Πολλοί θα θυμούνται πως τότε τα στελέχη της Ν.Δ. είχαν στοχεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας διαρκώς στα τηλεοπτικά παράθυρα προς τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως σε λίγο θα είναι τρίτο κόμμα, με αφορμή την απότομη άνοδο που έφερε για το ΠΑΣΟΚ η εκλογή Ανδρουλάκη. Ακολούθησαν κατά διαστήματα περίοδοι όπου η Ν.Δ. επέλεξε τη σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και άλλες που η στρατηγική ήταν η παντελής αγνόηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η τακτική του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται στη φράση «αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα του», επισημαίνει πολιτικός αναλυτής.

Παρά τις διαφορετικές στρατηγικές, ο στόχος ήταν πάντα ο ίδιος και απλώς αναζητείτο το μέσο για να επιτευχθεί: η άλωση του ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος δήλωναν θετικά προσκείμενοι προς τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα πράγματα πλέον, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, είναι ξεκάθαρα. Οι πιθανότητες συγκυβέρνησης είναι ελάχιστες, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση με τη Νέα Δημοκρατία και ειδικά με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που στην κυβέρνηση το θεωρούν κόκκινη γραμμή.

«Η προσπάθεια προσέγγισης δεν έχει καμία ουσία πλέον, παρά μόνο η σκληρή αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων», λέει στην «Κ» πολιτικός αναλυτής, προσθέτοντας πως για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία είναι πλέον μονόδρομος, όπως επανέλαβε και εντός της εβδομάδας από τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης. Για να επιτευχθεί ωστόσο είναι απαραίτητη μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να δώσει στη Ν.Δ. το ποσοστό που της λείπει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι μετρήσεις που έχουν «τρέξει» όλο το προηγούμενο διάστημα στο Μαξίμου με το θέμα των υποκλοπών στην πρώτη γραμμή εξακολουθούν να δείχνουν πως μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τον κ. Μητσοτάκη, αλλά –κυρίως– αποστρέφεται τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αριθμοί πάντα παίζουν ρόλο στη στρατηγική της κυβέρνησης», αναφέρει κυβερνητική πηγή εξηγώντας την τακτική της Ν.Δ. να χαρακτηρίζει διαρκώς «παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ. Πολιτικός αναλυτής αναφέρει στην «Κ» πως η τακτική της Ν.Δ. συνοψίζεται στη φράση «αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα του» θέλοντας να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του κ. Ανδρουλάκη και να τους πει πως «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ θα σας βγει ΣΥΡΙΖΑ». Το είπε ξεκάθαρα και ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες σημειώνοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης θέλει συγκυβέρνηση με Τσίπρα». Ο κίνδυνος από αυτή την τακτική, που χρειάζεται την κατάλληλη «ποσόστωση», είναι να ξυπνήσει τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και η προσπάθεια μετακίνησής τους να βρει τείχος. «Το αντίδοτο σε αυτόν τον κίνδυνο είναι η ταύτιση Ανδρουλάκη – Καϊλή και όχι των ψηφοφόρων του κόμματος, που αποτελούν σημαντική δεξαμενή», λένε οι ίδιες πηγές.

Η υπόθεση του σκανδάλου έχει ωστόσο και ακόμη μία «κρυφή» πτυχή για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά πιθανές μεταγραφές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρείτο πάντα ένα στέλεχος που θα μπορούσε μελλοντικά να αλλάξει όχθη και να βρεθεί στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η σκληρή συμπόρευσή του με την Εύα Καϊλή προεκλογικά αλλά και η νέα τακτική «αντιπασοκικού μετώπου» της Ν.Δ. αποκλείει κάθε πιθανότητα αυτή η φημολογούμενη μεταγραφή να πάρει ποτέ σάρκα και οστά. «Στόχος μας δεν είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι ψηφοφόροι του», λένε κυβερνητικές πηγές.

Η επίθεση σκόνταψε στη Σπυράκη   

Η στρατηγική της «φουλ επίθεσης» προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ενεργοποίησε η κυβέρνηση όλη την εβδομάδα σκόνταψε από την Πέμπτη το βράδυ στη νέα υπόθεση, με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά μια κυβερνητική ευρωβουλευτή, τη Μαρία Σπυράκη. Το αίτημα της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως για άρση της ασυλίας της για ενδείξεις κακοδιαχείρισης της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης έβαλε φρένο στην κυβέρνηση, που έπρεπε αίφνης να απολογηθεί για ένα δικό της στέλεχος. Μπορεί η υπόθεση να μην είναι το ίδιο «βαριά» με το Qatargate, αλλά το χρονικό σημείο στο οποίο δημοσιοποιήθηκε δημιούργησε νευρικότητα στο Μαξίμου. Ετσι αποφασίστηκε η αναστολή της κομματικής ιδιότητας και της υποψηφιότητας της κ. Σπυράκη στη Θεσσαλονίκη έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Τέλος, με αφορμή το πολιτικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται, αρκετοί μιλούν για επίσπευση των εκλογών, κάτι που από το Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά λέγοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος –ή προς το τέλος– της τετραετίας. Δηλαδή από την άνοιξη και μετά.   

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT