Κυβέρνηση: Στήριξη και στο βάθος κάλπες

Κυβέρνηση: Στήριξη και στο βάθος κάλπες

Πώς το market pass συνδέεται με τον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγκρουση του Σαββάτου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην εθνική αντιπροσωπεία για τον προϋπολογισμό, όπου ανακοινώθηκε το νέο μέτρο στήριξης του market pass, πρόσφερε εμμέσως, αλλά σαφώς έναν οδικό χάρτη από πλευράς κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και ανέδειξε το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός να εφαρμόσει έως την άνοιξη.

Πρώτα τα μέτρα

Ο ορίζοντας των μέτρων όπως έχει διαμορφωθεί έχει ως εξής: αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τις προαναγγελθείσες αυξήσεις στις συντάξεις και τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη Βουλή, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο market pass, όπου το κράτος θα προσφέρει το 10% για αγορές σε super market, μαγαζιά τροφίμων και λαϊκές αγορές έως τον Ιούλιο. Ακολούθως, στις αρχές Μαΐου είναι προγραμματισμένη η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται όπως λένε κυβερνητικές πηγές για ένα πλέγμα, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», που ενισχύει την οικονομία και δη τους ασθενέστερους, καθώς όλα τα μέτρα που προαναφέρθηκαν αφορούν τους μεσαίους και χαμηλόμισθους. Τα παραπάνω οδηγούν και σε πολιτικά συμπεράσματα: όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πριν από τον Φεβρουάριο, όταν θα ξεκινήσει το τελευταίο μέτρο που εξαγγέλθηκε στη Βουλή, «αποκλείεται να έχουμε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών», καθώς δεν θα έχει ακόμα εφαρμοστεί η βασική ελάφρυνση. «Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση θέλουν οι εξαγγελίες να φανούν στην τσέπη των πολιτών και αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Μάρτιο». Συνεπώς, ένας πιθανός χρόνος για τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι οι αρχές Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν αρχές Μαΐου και θα συμπέσουν με την αύξηση του κατώτατου μισθού, «ολοκληρώνοντας» το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και με όλους τους τρόπους.

Αυξήσεις συντάξεων και κατώτατου μισθού, τα άλλα όπλα του πρωθυπουργού – Στις αρχές Απριλίου οι πρώτες εκλογές, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία», προσθέτοντας πως «η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας». Η αναφορά βέβαια του υπουργού Επικρατείας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, καθώς ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν προαναγγέλλεται. Ο υπουργός κατέληξε πως «εγώ προσωπικά δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε το προσεχές διάστημα».

Εμφαση στη Μακεδονία

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, όπου πλην των εγκαινίων του Μουσείου Αιγών παρευρέθηκε και στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Flyover, ενός υπέργειου οδικού άξονα που μαζί με το μετρό της πόλης θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει έμφαση στη Μακεδονία, μια παραδοσιακά «γαλάζια» περιοχή, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις παρουσιάζει αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά της, παρόμοιες με αυτές που έχουν τα δυτικά της Αθήνας, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να φρενάρει με μεγάλα έργα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή που εστίασε στο γεγονός πως από τα 13 δισ. ευρώ των έργων του υπουργείου, τα 5 δισ. αφορούν τη Θεσσαλονίκη, αριθμός πρωτόγνωρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT