Μαζική παραγωγή του Tayfun από Τουρκία

Τη μαζική παραγωγή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, ο οποίος σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να πλήξει την Αθήνα, αποφάσισε η Επιτροπή Εξοπλισμών της Τουρκίας, σε συνεδρίαση υπό τον Τούρκο πρόεδρο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία αποφάσισε την επιτάχυνση και ενίσχυση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων αλλά και νέες προμήθειες 25 διαφορετικών οπλικών συστημάτων. Ανάμεσα στα προγράμματα είναι και η έγκριση της μαζικής παραγωγής του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, τον οποίο ο κ. Ερντογάν πρόσφατα έχει δηλώσει πως μπορεί να εκτοξεύσει εναντίον της Αθήνας.

Στη σύσκεψη της επιτροπής εξοπλισμών της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την προσθήκη νέων τουρκικής κατασκευής οπλικών συστημάτων, όπως των μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικών συστημάτων Siper, Hisar και του μικρού βεληνεκούς αντιαεροπορικού συστήματος Sungur.

Στα συστήματα που η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να προμηθευτεί περιλαμβάνονται ο αντιπλοϊκός πύραυλος Αtmaca, τα βλήμματα αέρος αέρος Gökdoğan και Bozdoğan αλλά και η τουρκικής κατασκευής τορπίλη Akya. Τέλος, αποφασίστηκε να προχωρήσει κανονικά η ναυπήγηση των τριών φρεγατών κλάσης Istanbul.

Πάντως, στην Αθήνα οι χθεσινές εξελίξεις προκαλούν εγρήγορση, αλλά όχι ιδιαίτερη ανησυχία. Ο τουρκικός πύραυλος Tayfun δοκιμάστηκε μόλις τον Οκτώβριο. Η παραγωγή και ένταξη τέτοιων συστημάτων για αποτελεσματική χρήση σε μια διένεξη είναι συνήθως ένα χρονοβόρο εγχείρημα. Θα περάσουν ακόμα κάποια χρόνια έως ότου γίνει εφικτή η πρακτική ένταξη των πυραύλων Tayfun στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Παράλληλα, το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot και το ρωσικό S-300 PMU-1 παραμένουν η ραχοκοκαλιά του αντιβαλλιστικού οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), κάτι που είναι καίριας σημασίας καθώς η Τουρκία βασίζεται στην εμβέλεια του νέου βαλλιστικού πυραύλου Tayfun για να απειλήσει την Ελλάδα. Και τα δύο αυτά συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς διαθέτουν και την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Η χρονοβόρος διαδικασία κατασκευής και το ισχυρό ελληνικό αντιβαλλιστικό οπλοστάσιο.

Προφανώς, τα Patriot και τα S-300 δεν έχουν την αντιβαλλιστική ικανότητα των πυραυλικών συστημάτων που είναι σχεδιασμένα εξ ολοκλήρου για αυτόν τον σκοπό, όπως το αμερικανικό THAAD ή το ισραηλινό Arrow 3. Ομως, ιδιαίτερα τα Patriot έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης και προσφέρουν μια αξιόπιστη αντιβαλλιστική ασπίδα. Ενδεικτικά, η Raytheon, κατασκευαστική εταιρεία των Patriot, τονίζει ότι το σύστημά της έχει καταρρίψει 150 βαλλιστικούς πυραύλους στο πεδίο της μάχης από το 2015. Σε γενικές γραμμές, οι Patriot αποτελούν ένα δοκιμασμένο και αξιόπιστο σύστημα, γεγονός το οποίο έχει αναδειχθεί και τους τελευταίους μήνες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αυξημένη ζήτησή του από το σύνολο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αλλά και πέρα από αυτό.

Τι διαθέτει η Π.Α.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 6 πυροβολαρχίες Patriot, με σύνολο 36 εκτοξευτές, ενώ έχει και 8 πυροβολαρχίες S-300, με σύνολο 32 εκτοξευτές. Από αυτές (των Patriot) μία βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο ανεπτυγμένη στη Σαουδική Αραβία, όπου με βάση διμερή συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ συμβάλλει στην αεράμυνα κρίσιμων υποδομών του Βασιλείου.

Δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία γεννάται, πάντως, ένα ερώτημα ως προς το μέλλον των ρωσικών συστημάτων όπως το S-300, καθώς η συντήρηση και αναβάθμιση αυτών είναι εκ των πραγμάτων πιο δύσκολη λόγω των τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία.

Τα υπόλοιπα πυραυλικά συστήματα της Π.Α., ως επί το πλείστον μικρού βεληνεκούς (SHORAD), όπως το ρωσικό TOR Μ-1 και το γαλλικό Crotale δεν έχουν την ικανότητα να αναχαιτίσουν πυραύλους όπως το Tayfun. Ούτε λόγος για τα πολύ μικρότερου βεληνεκούς OSA, τα οποία, επιπλέον, είναι παρωχημένης τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT