Απάντηση Δένδια στον Ράμα για την Τουρκία

Απάντηση Δένδια στον Ράμα για την Τουρκία

Η συμμετοχή στην Ε.Ε. «συνεπάγεται μια σειρά από παραμέτρους», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ενα πολύ διακριτικό, αλλά σαφές μήνυμα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε αυτήν ο υπονομευτικός ρόλος που διαδραματίζουν στα Δυτικά Βαλκάνια τρίτοι παράγοντες με αναθεωρητική ατζέντα, όπως η Τουρκία, έστειλε χθες από τα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρ’ όλα αυτά εξέφρασε τη γενικότερη αισιοδοξία του για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και για την προοπτική να προχωρήσουν διμερή ζητήματα, όπως η υπογραφή του συνυποσχετικού για παραπομπή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη.

Το μήνυμα του κ. Δένδια αποτέλεσε στην πραγματικότητα μια έμμεση απάντηση στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος χθες παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια από την Αλβανία τριών τουρκικών UAV τύπου Bayraktar. Εκεί ο κ. Ράμα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για τον φίλο μου Ερντογάν» και πρόσθεσε πως «είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στην ίδια πλευρά και στρατηγικοί εταίροι με την Τουρκία».

Ο κ. Δένδιας, στον οποίον ο κ. Ράμα παρέθεσε γεύμα, είπε αμέσως μετά τα εξής: «Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ε.Ε. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Ελληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Ομως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».

Ολα αυτά καταγράφηκαν λίγο πριν από τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε χωριά όπου κατοικούν τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα, στη Λιβαδειά και στη Δερβιτσάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT