Qatargate: Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μαρόκου

Qatargate: Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μαρόκου

Σημαντικότερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα ήταν ο ρόλος του Μαρόκου στο Qatargate, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το Qatargate σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο εμφανίζει τον ρόλο του Μαρόκου στην υπόθεση πολύ σημαντικότερο από όσο πιστεύαμε έως τώρα. Οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες DGED προσπάθησαν ήδη από το 2019 να στρατολογήσουν μια παρέα «στενών φίλων» για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Στους στενούς φίλους περιλαμβάνεται και η Εύα Καϊλή, αλλά και οι ευρωβουλευτές της ίδιας ομάδας, Μαρία Αρένα, Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι. Μάλιστα η επιθεώρηση θέτει ερωτήματα για την προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του Μαρόκου από την Ευρωβουλή σε αντίθεση με εκείνον του Κατάρ.

Κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο από την πλευρά του Μαρόκου έπαιζε ο πρέσβης του Μαρόκου στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος το 2014 προήδρευε κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. – Μαρόκου, όταν ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν ακόμη Ιταλός ευρωβουλευτής και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Γκιόργκι, σύμβουλός του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel – Κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο φέρεται να έχει διαδραματίσει ο πρέσβης της χώρας στη Βαρσοβία, Αμπντεραχέμ Ατμούν.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι η υπόθεση θα έπρεπε ίσως να μετονομαστεί σε Μαρόκογκεϊτ, καθώς με βάση τις πληροφορίες του το Μαρόκο προσπάθησε να επηρεάσει τις Βρυξέλλες πιο εντατικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Κατάρ. Ο Ατμούν, ο οποίος σημειωτέον είχε τιμηθεί από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με τον τίτλο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, φέρεται ότι έδινε φακέλους γεμάτους ρευστό στην ομάδα «στενών φίλων» κι έτσι εξηγείται ο εντοπισμός 1,5 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα στις επιδρομές των βελγικών αρχών στις Βρυξέλλες.

Το περιοδικό παραθέτει πολλές φωτογραφίες των Ατμούν, Παντσέρι και Γκιόργκι από κοινές συναντήσεις τους το 2017, ενώ το 2021 εμφανίζονται οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου να πληρώνουν αεροπορικά εισιτήρια μπίζνες κλας για επαφές του Παντσέρι με τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών, Μοχάμεντ Γιασίν Μανσούρι.

Κατά το Spiegel, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε στις 15 Δεκεμβρίου με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της καταδίκης του Κατάρ για την προσπάθεια επηρεασμού του σώματος, όχι όμως και του Μαρόκου. Η ήπια μεταχείριση του Μαρόκου οφείλεται μεταξύ άλλων και σε μια επιστολή της κοινοπραξίας Αρχιρόδον, στην οποία ανέφερε ότι η εμπειρία από την κατασκευή δύο λιμανιών στη χώρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη της χώρας και επιθυμεί να παίξει θετικό ρόλο στη Μεσόγειο και στην Αφρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT